MÊRDÎN - Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi kayyımı, mahkeme kararıyla işe iade edilenlerin de aralarında olduğu 190 kişiyi işten çıkardı. İşçiler, ekmekleriyle terbiye edilmek istendiklerini belirterek, dayanışma çağrısı yaptı.
İçişleri Bakanlığı tarafından Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi’ne 4 Kasım 2024 tarihinde kayyım atanmasının ardından belediyede işçi kıyımı yaşanıyor. 2016 yılında kayyım döneminde işten çıkarıldıktan sonra mahkemeye başvuran ve işlerine iade kararı verilen yaklaşık 200 işçi, 31 Mart seçimleri sonrası Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) yönetime gelmesiyle birlikte işe alındı. Ancak belediyeye yeniden kayyım atanmasıyla birlikte yeniden işten çıkarmalar başladı. Kayyım yönetimi aralarında işlerine iade edilenlerin de olduğu 418 kişilik "işten çıkarılacaklar" listesi hazırladı. Kayyım yönetimi, şimdiye kadar toplam 190 kişinin işine son verdi. İşten çıkarılanlar arasında işçilere geri dönmeye hak kazananlar ile sonradan işe alınanlar da bulunuyor.
'KAYYIM MAHKEME KARARLARINI TANIMADI'
Mêrdîn Büyükşehir Belediyesi’ne ilk defa kayyım atandığı 2016 yılında ilk defa işten atılan işçilerden Zeki Yılmaz, belediyede temizlik işçisi olarak çalıştığını söyledi. Kendisinin yönetici kademesinde olmadığını, sadece temizlik işçisi olduğunu ve buna rağmen işten atıldığını kaydeden Yılmaz, sonrasında mahkeme süreçlerinin başladığını ancak 2024 yılında DEM Parti’nin yeniden yönetime gelmesi ile işine iade edilebildiğini söyledi. Kayyım yönetimlerinin mahkeme kararlarını dahi tanımadığını ve işçileri işlerine iade etmediğini kaydeden Yılmaz, 2024 yılında yeniden işe alındıklarında dahi “güvenlik soruşturması” yapıldığını ve haklarında herhangi bir şey çıkmamasına rağmen gerekçesiz bir şekilde işten atıldıklarını söyledi. 6 aylarını doldurmalarına bir gün kala çıkışlarının verilmesine dikkat çeken Yılmaz, “Tekrardan hukuki yollara başvurduk. Kayyım atandığında Ahmet Türk 420 işçinin işten çıkarıldığını açıkladı. Bu kayyım tarafından yalanlandı ama bu bir gerçekti. Liste hazırdı” dedi.
'HUKUKSUZ İŞTEN ÇIKARILDIK'
"Biz işçilerle ne alıp veremedikleri var" diye soran Yılmaz, kendisinin alt kademede çalışan bir işçi olduğunu ifade ederek, "Kardeş olduğumuzu söylüyorlar. Ama bu bağı da burada bu şekilde koparıyorlar. Herkesin kendine göre çocuğu var, ev kirası var. Bu kışın ortasında bunların vebali ile nasıl yaşayacaksınız? İnsanları nasıl bir yola sürmek istiyorsunuz? Biz hukuksuz olarak işten çıkarıldık. Herhangi bir gerekçe bildirilmedi. İşimize iade edilmeyi talep ediyoruz. Bütün arkadaşlarımız mağdur bir şekilde bekliyor. Hukuki süreci başlattık. Sizin sözünüzde durmanızı bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
‘RAPORLU OLDUĞUM HALDE İŞTEN ÇIKARILDIM’
Belediyede şoför olarak çalışırken işten çıkarılan işçilerden Sercan Başaran da, 2016 yılında işten çıkarılmasının ardından yaklaşık 2 yıl boyunca hiçbir yerde iş bulamadığını, ev kirasını dahi ödeyemeyecek duruma geldiğini belirterek, günü birlik işlerde çalıştığını söyledi. 3 yıl sonra sürekli bir iş bulabildiğini ve çalışmaya başladığını kaydeden Başaran, kayyım tarafından işten çıkarıldığı için 2024 yılında DEM Partili yönetimden talep etmeleri üzerine yeniden işe alındığını söyledi. Kendisinin de gerekçe gösterilmeden işten çıkarıldığını kaydeden Başaran, “Üstelik bir de raporlu olmama rağmen çıkışım verildi. Hasta olduğum halde çıkışım verildi. Hukuki yönden zaten hakkımızı arayacağız. Peşini bırakmayacağız. İşimizi tekrar talep edeceğiz. Hakkımızı isteyeceğiz” dedi.
'KÜRTLER KARŞI BİR POLİTİKA YÜRÜTÜYORLAR'
8 yıl boyunca işe iade edilmeyi bekleyip, iade edilmesinin ardından yeniden kayyım tarafından işten atılmasını “zulüm” olarak değerlendiren Başaran, “Kürtler üzerinde bir mağduriyet yaşatmak istiyorlar. Bizler üzerinde. Onlardan olmadığımız için orada tutmak istemiyorlar. Bir iş sahibi olmamızı istemiyorlar. Zihniyetleri bu. Kürtlere karşı bir kin beslemeleri, Kürtlere karşı öfkeleri var. Kürtler bir iş sahibi bile olmasınlar şeklinde bir politika yürütüyorlar” diye konuştu.
'KAYYIM HALK İÇİN BİR ŞEY YAPMIYOR'
Kepçe operatörü olarak çalışırken işten çıkarılan işçilerden Edhem Demircan ise, belediyenin kayyımdan alınması nedeniyle canı gönülden çalıştıklarını söyledi. Kayyım atanması ile beraber önceki dönemlerde olduğu gibi bu dönemde de belediyenin askeriyenin, emniyetin ve özel şirketlerin işlerini yapmaya başladığına dikkat çeken Demircan, “Bugün kayyım yine Organize Sanayi’de özel şirketlerin işini yapıyor. Belediyenin kepçeleri sınır hattında askeriyenin işlerini yapıyor. Halk için bir şey yapmıyor. Kayyım atandığı zaman farklı bir yaşam kurdu herkes kendisine. Herkes bir tarafa dağıldı” şeklinde konuştu.
'İŞTEN ÇIKARILAN İŞÇİLER BİRLİK OLMALI'
Ortada herhangi bir sebep yokken sebepsiz yere kayyım atandığına dikkat çeken Demircan, “Şimdi hem işimize geri dönmek için hem de yaşamımızı devam ettirebilmek için çalışmalarımızı yürüteceğiz. Henüz işten çıkarılmayan arkadaşlarımız var, onların çıkarılmaması için ne yapabiliriz diye çalışmalar yapıyoruz” diye belirtti.
Kayyımın işten çıkarılanların yerine yeni alımlar yaptığını ancak işe alınanların ihtiyaca göre alınmadığı için bir iş yapamadıklarını da sözlerine ekleyen Demircan, “Zaten torpille getiriyorlar. Çalışma için, halk için bir şey yapmak adına yapmıyorlar. Bugün kayyım atanması da halk için yapılan bir şey değil. Kendileri için yapıyorlar. Mahkemeye başvuracağız ve hakkımızı arayacağız" dedi.
İşten çıkarılan işçilere de çağrıda bulunan Demircan, bütün işçilerin birlik olması gerektiğine vurgu yaparak, şunları söyledi: “Bugün 4-5 kişi ile nereye kadar mücadele verebiliriz? Ama birlik olduğumuzda ses çıkarabiliriz. Bir şeyler yapabiliriz. Kararımız, fikrimiz bir olmalı. Ne yapacaksak birlikte hareket etmeliyiz. Bizler bir siyasi parti değiliz. Kendi hakkımızı arıyoruz. Ekmeğimizin mücadelesini veriyoruz. Bugün kayyım senin ekmeğini elinden almış. Seni ekmeğinle terbiye etmeye çalışıyor. Bu nedenle ayağa kalkmalı, neden işten çıkarıldığımızın hesabını sormalıyız. Biz arkadaşlarımıza çağrıda bulunuyoruz. Gelin elimizden ne gelirse mücadelemizi verelim.”
MA / Ahmet Kanbal