MERSİN - "2024 yılı ölüm yılı oldu" diyen emekliler, örgütlü mücadelenin zorunluğuna işaret ederek, "Örgütlülük, mücadele ederek hakkını almaktır" dedi.
İktidarın neden olduğu ekonomik krizin faturasının kesildiği kesimlerin başında gelen emekliler, son dönemde protestolarını yoğunlaştırdı. Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan emekliler, taleplerinin ancak örgütlü bir mücadeleyle karşılanabileceğini belirtti.
Maaşlarını yıllar içinde eridiğini, her geçen gün alım güçlerinin düştüğünü ifade eden Emekli Celal Alçamlı, "Emeklilerin taban maaşları, açlık sınırının yarısına tekabül edecek seviyeye getirildi. Açlıkta adalet sağlanmaya başlandı. 2024 yılı çok daha kötü şartlarda emeklileri karşıladı ve emeklilerin birçoğu ucuz ürün alabilmek için ürünlerin dökülmek üzere olduğu akşam saatlerinde pazara gidiyorlar. Emeklilerin örgütlenmesi şarttır, örgütlülük emekliler için gerekliliktir. Örgütlülük, biat ederek değil, mücadele ederek hakkını almaktır” dedi.
Önümüzdeki yılın bütçesinde "insanca yaşam koşullarının" oluşturulmasını isteyen emekli Kamil Mor, "Yaşam koşullarının iyileştirilmesi iktidarın elinde, ama bizler haklarımızı mücadele ederek alacağımızı düşünmeliyiz. Mücadele etmezsek iktidarın bize haklarımızı vermeye niyeti yoktur " diye konuştu.
'EMEKLİLER ÖLÜME MAHKUM EDİLMİŞTİR'
Yaşanan sorunların ortak olduğunu ve ortak mücadeleyle çözülebileceğini dile getiren emekli Gani Akçan, "Birlikte mücadele edip çözeceğiz. Aksi halde hepimiz zor şartlar altında yaşayacağız. Emekliler şu günün şartlarında ölüme mahkûm edilmiştir. Mevcut emekli maaşı açlık sınırının altına kadar geriledi. Bu ne demektir? Açlığa mahkûm edilen insan ölüme mahkum edilmiştir. Biz bunları kabul etmiyoruz, insan gibi yaşamak istiyoruz. Emekliler çocuklarının ve torunlarının yanında el açmadan insan gibi yaşamak istiyor. Bu yüzdendir ki ortak mücadele etmemiz gerekiyor, bunun dışında alternatifimiz yok" diye ifade etti.
'EMEKLİLERİN ÖLÜM YILI OLDU'
Erdoğan’ın "2024 yılını emekliler yılı ilan ediyoruz" sözlerini hatırlatan Medine Döken, "2024 emekliler yılı değil emeklilerin ölüm yılı oldu. Umarım 2025 de emeklilerin örgütlenme yılı olur. Sesimizi çıkarmak zorundayız. Kendimizi görünür kılmak zorundayız. Ondan dolayı bütün emeklileri ve emekli olacak insanları mutlaka mücadeleye davet ediyoruz. Çoğalmamız gerekiyor, çoğalmaktan başka çaremiz yok" diye belirtti.
'SENDİKALAR BÜYÜK ÖNEME SAHİP'
Emeklilerin yaşadığı ekonomik sıkıntıları dışarıya yansıtmayı gurur sorunu yaşadığını ifade eden Tüm Emekliler Sendikası (Tüm Emekli-Sen) Mersin Şube Sekreteri Hayriye Hamarat da çözümün sendikal mücadele olduğunu ifade etti.
Ekonomik krizin iktidardan kaynaklandığını, ancak en büyük sorunun emeklilerin yan yana mücadele etmesi olduğunu söyleyen 2021 Tüm Emekliler Sendikası (2021 Tüm Emekli Sen) Mersin Şube Başkanı Hüseyin Kurt, şöyle konuştu: "Emekliler örgütsüz, dağınık yaşadıklarından kaynaklı hükümetler bizi görmezden geliyor. Verdikleri ile yetinir duruma gelmiş durumdayız. Yıllardır uygulanan neoliberal politikalarla birlikte emeklileri fakirlikten açlık sınırının altına getiren bir durum yaşandı. Bunun aşılabilmesi için biz emeklilerin yan yana gelip örgütlenmesi gerekiyor. Bundan dolayı da hem ilimizdeki, hem de ülkedeki emeklilerin yan yana gelip örgütlenmesi, birlikte hareket etmesi, taleplerini doğru zeminde iktidarlara bildirmesi gerekiyor. '16 milyon emekli var' diyoruz ama örgütlü emekli sayısına baktığımız zaman on binlerle ancak ifade edebiliyoruz. Bundan kaynaklı iktidarlar bizi görmüyorlar, duymuyorlar. Bunu tersyüz edecek olan emeklilerin birliğidir."
'GÖRÜNTÜYÜ DEĞİŞTİRMEK ZORUNDAYIZ'
"Emekliler normalleşemez, emekliler yoksulluk şiddetiyle uzlaşamaz" Emekliler Dayanışma Sendikası (EDS) Adana Şube Başkanı Nevin Berktaş, "Emekli aylıklarının alım gücü kısa sürede yükseltilmeli. Orta vadede emeklilikle ilgisi olmayan ekonomik güvence ve sağlık hizmeti hakkı sağlamayan bireysel emeklilik sisteminden vazgeçilmeli. Toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak bütçeden desteklenecek kamu emekliliği sistemine geçilmelidir” diye belirtti.
'ÇÖZÜM, BU SÖMÜRÜ DÜZENİNİN YIKILMASIDIR'
Tüm Emekli-Sen Adana Temsilcisi Yener Pirim, aylık bağlamanın ücret endeksli olduğunu, ülkedeki çalışanların ise yüzde 60'ının asgari ücretli çalışan olduğuna işaret ederek, önümüzdeki dönemde emekli olacakların düşük maaş alacağını kaydetti. Pirim, şöyle devam etti: "Mutlaka seyyanen her emekliye 15 bin TL zam kaçınılmazdır. Ayrıca enflasyon oranı kadar da oransal zam yapılmalıdır. Bunun yanında mutlaka intibak yasası çıkarılmalı, geriye dönük uygulanarak aylıklar güncellenmeli, geçmişe dönük kayıplar hak sahiplerine ödenmelidir. Savaş bütçesi ne yazık ki 12 Eylül'den beri bir devlet politikası olarak sermayeye, çıkar çevrelerine, uluslararası silah tekellerine aktarılan halkın birikimleridir. Bu sektörden beslenen hakim sınıflar, denetlenmeyecekleri ve hesap vermeyecekleri bu bütçeyi, kalıcı kılmak için barış kelimesinden korkarlar. Ancak emekliden ve emekçiden, çalışandan yana değerlendirirsek, savaş bütçesi buz dağının sadece görünen kısmı oldu artık. Bizler örgütlü bir mücadele verip, sesimizi çok gür çıkarabildiğimiz oranda, bizden çalınanları biraz olsun geri alma şansımız var. Ancak kesin çözüm bu bezirgan saltanatının, bu sömürü düzeninin yıkılmasıdır."
MA / Abdulkadir Ayten -Hamdullah Yağız Kesen