ADANA - “Kayyım Gölgesinde Kadınların Demokrasi Mücadelesi“ başlıklı panelde konuşan DEM Parti MYK Üyesi Yüksel Mutlu, kayyımın bir gasp rejimi olduğunu vurgulayarak, ortak mücadele çağrısında bulundu.
Adana'da, Demokrasi İçin Kadınlar Oluşumu tarafından “Kayyım Gölgesinde Kadınların Demokrasi Mücadelesi“ başlıklı panel düzenlendi. Adana bir otelde düzenlenen panele çok sayıda kadın kurumu katıldı. Moderatörlüğünü Avukat Funda Buyruk’un yaptığı panelde DEM Parti MYK Üyesi Yüksel Mutlu, Avukat Kübra Özbiçer ve Gazeteci-Yazar Hacer Foggo konuşmacı olarak yer aldı. Panel, kadın mücadelesini anlatan sinevizyon gösterimi ile başladı.
İlk olarak söz alan Avukat Kübra Özbiçer, kayyım atama uygulamasının hukuki durumuna değindi. Anayasa'nın 127'nci Maddesi'ne işaret eden Özbiçer, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası KHK'lerle belediye kanununa bazı maddeler eklenerek, kayyım atamalarının yapıldığını anlattı.
Ardından söz alan DEM Parti MYK Üyesi Yüksel Mutlu, demokrasinin yerelden başladığını, iktidarın yerele kayyım atadığını ve kayyımın bir gasp rejimi olduğunu anlattı. Mutlu, "Demokrasi yerelden başlar. Çünkü bizim anlayışımıza göre yerel, demokrasinin beşiğidir. Yerel, farklılıkları kabul eder, tolare eder, dinamiktir, güçlüdür. Kavga etmezler. Siz müdahale etmediğiniz sürece, milliyetçilik pompalamazsanız yerel belediyelerin bir sorunu yoktur. Çünkü Türkiye böyle bir ülke zaten" dedi.
'KADIN MÜCADELESİNİN ÖNEMLİ BİR YERİ VAR'
"Neredeyse 25 yıla yakın bir yerel yönetim anlayışı var" diyen Mutlu, "Bu anlayışın paradigması şöyle; demokratik, kadın özgürlükçü ve ekolojik paradigmayı esas alıyor. Bu 3 ayaktan bir tanesi eksikse bizim yerel yönetim anlayışımız da eksiktir. Dolayısıyla kadın özgürlükçü paradigmayı burada önemli bir yere koyuyoruz. Tarihimizde kadın mücadelesinin önemli bir yeri var, kadınlar öncüdür ama ‘kadınlar öncüdür’ demekle olmuyor. ‘Kadınlar eşittir’ demekle de olmuyor. Yasada bir eşitlik var 90’ncı maddeye göre. O zaman bunun önlemini almak gerekiyordu. Uzun yıllardır Kürt kadın mücadelesi, zorlu bir mücadeleden geçti. Hiç kolay olmadı bizim için de. Buralarda bugün yüz yüze bu konuşmayı yapabiliyorsak benden önceki arkadaşlarımın verdiği mücadele sayesindedir. Ben burada aracılığınızla onlara teşekkür ederim. Onlar, kadın erkek eşitliği mücadelesini hem parti içinde hem de dışında çok güçlü bir mücadele ile yürüttüler ve biz kadın kotasından eşitliğe geldik. Kadın özgürlük anlayışının, ekolojik, demokratik paradigmanın genişletilmesi, toplumsallaştırılması önemli. Dolayısıyla bu da şeffaf, katılımcı, kadın özgürlükçü bir paradigmaya düşer ve buna dair de çalışma yapmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.
'BİRİLERİNİ RAHATSIZ ETTİ'
Mutlu, “Doğrudan demokrasi, kadın özgürlükçü mücadele, doğanın talanına engel olan ekolojik mücadelemiz, demokrasi mücadelemiz birilerini rahatsız etti. O haksızlık bugün de artarak devam ediyor. İşte Hakkari, arkasından Van direnişinden sonra eş başkanlarımız iade edildi. Hakkari belediye eşbaşkanımıza ilk mahkemede 10 yıl önce açılan davadan 20 yıl daha cezaevine konuldu, arkasından Halfeti, Mardin ve Batman belediyelerimize kayyım atandı" diye konuştu. Mutlu son olarak ise kayyımların icraatlarına ve bıraktığı borçlara dikkat çekerek, ortak mücadelenin önemine vurgu yaptı.
'YOKSULLUK DERİNLEŞİYOR'
Panelde son olarak konuşan Gazeteci-Yazar Hacer Foggo, Selçuk ilçesinde 5 çocuğun yanarak yaşamını yitirmesi olayına hatırlatarak, insanlar öldüğünde haber yapıldığını ancak kamu kurumlarının sorumluluğun sorgulanmadığını belirtti. Foggo, bu olaylar karşısında kimsenin yüzleşme yapmadığı için yoksulluğun giderek derinleştiğini vurguladı.
Panel soru ve cevap bölümü ile son buldu.