12 Eylül protestosu: Darbeci anlayış tekçi rejimle sürüyor

img

HABER MERKEZİ - 12 Eylül Askeri Darbesi'nin 44'üncü yıldönümü dolayısıyla birçok kentte yapılan eylemler darbeci anlayışın tekçi rejimle sürdürüldüğüne dikkat çekildi. 

Kurdistan ve Türkiye’nin birçok yerinde 12 Eylül Darbesi’nin 44’üncü yıldönümü nedeniyle açıklama yapıldı. İnsan Hakları Derneği (İHD) ve 78’liler Girişimi öncülüğünde yapılan açıklamalarda, 12 Eylül uygulamalarının halen devam ettiğine işaret edildi. 
 
İSTANBUL 
 
78’liler Hareketi, 12 Eylül Darbesi’nin 44’üncü yılında Taksim Meydanı Kazancı Yokuşu’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, “12 Eylül tekçi rejimle iç içe sürüyor” pankartı açıldı. Açıklamaya, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, Cumartesi Anneleri’nden Hanife Yıldız, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul il yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda kurum temsilcisi ve yurttaş katıldı. Açıklamayı 78’liler Hareketi’nden Yunus Bircan okudu.  
 
Türkiye siyasetinin 12 Eylül darbecileri ile hesaplaşma ve yüzleşme iradesi geliştirememesi sonucu 12 Eylül’ün canlı kaldığına vurgu yapan Bircan, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye'nin 12 Eylül darbesiyle hesaplaşamayışının sonucu, 15 Temmuz darbe girişimi olurken, devamla ‘Allah’ın lütfu’ olarak tekçi rejimin inşasını kolaylaştırdı. Türk Tipi Tekçi Rejim, 12 Eylül rejiminin siyasal-askeri ve hukuk dışı yasal zemini üzerinde gelişti. Resmi siyasal muhalefet 44 yıldır ama özellikle son 15 yıldır,  tekçi darbe siyasetinin kuralları içinde sözde ‘sorumlu’ muhalefet yapıyor.”
 
Türkiye’nin on yıllardır sürdürdüğü savaş politikası ve çatışma ortamına değinen Bircan, “Gelinen noktada savaş ve çatışma ortamı toplumsal ayrıştırma, yoksullukla terbiye etme, kaygı ve korku iklimi eşliğinde iktidarı sürdürme ve siyaset yapma biçimi olarak sürdürülüyor. 12 Eylül rejimiyle, birleşen ‘tekçi rejime’ karşın savaşın, ekonomik krizin nedenleri ve sonuçlarının yanı sıra toplumsal kayıplarıyla yüzleşme kendini dayatıyor. Netice olarak barış kendini dayatıyor” diye belirtti.
  
Açıklama “Gün gelecek devran dönecek, darbeciler halka hesap verecek” sloganıyla son buldu.
 
COLEMÊRG
 
İnsan Hakları Derneği (İHD) Colemêrg Şubesi Gever (Yüksekova) ilçesinde bulunan şubelerinde açıklama yaptı. Açıklamaya çok sayıda parti ve kurum temsilcisi katıldı. 
İHD Colemêrg Şube Eşbaşkanı Sibel Çapraz, Kürt sorunum politik olarak gündeme geldiği dönemde 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’nin gerçekleştiğini hatırlatarak, “12 Eylül darbesine karşı olmakla övünen AKP hükümeti, uzun iktidar dönemi boyunca; sadece kısmi anayasa değişikliklerine imza attı ve darbelerle hesaplaşmayı göstermelik bir 12 Eylül yargılaması ile sınırlandırdı. Otoriterleşme yolundaki ısrarına rağmen, darbe karşıtı olduğunu söylemekten vazgeçmeyen hükümeti, 12 Eylül’e ve darbelere karşı olduğunu ispata çağırıyoruz” dedi. 
 
ÊLIH
 
Êlih’te 78’liler Girişimi öncülüğünde 12 Eylül Darbesinin 44’üncü yıldönümünde Gülistan Caddesi’nde bulunan İnsan Hakları anıtı önünde açıklama yaptı. Açıklamaya çok sayıda kişi katıldı. 
 
“12 Eylül tekçi rejimle sürüyor” pankartının açıldığı açıklamada konuşan DEM Parti İl Eşbaşkanı Mustafa Mesut Tekik, “12 Eylül cuntasını gerçekleştiren faşist generaller, bunun zeminini önceden hazırlamak istediler. Toplumda önce istikrarsızlık oluşturdular. Özgürlük ve adalet iddiası olan insanları, devrimcileri ve aydınları katletmeye başladılar. Darbe zemini bu şekilde hazırlandı. Bugünkü KHK uygulamalarında olduğu gibi insanlar işlerinden oldu” dedi.
 
78’liler Girişimi üyesi Osman Okan, Türkiye’nin 44 yıldır darbe yasaları ile yönetildiğini belirterek, “Gerektiğinde kendi koyduğu kuralları bile tanımayan,  tekçi, bir ruhla, kendinden ve çevresinden ötesini görmekten uzak, pragmatik bir düşünce ve davranış biçimiyle yönetiliyor” diye belirti. 
 
ANKARA 
 
78’liler Hareketi Ankara üyeleri de güne ilişkin İHD Ankara Şubesi'nde açıklama yaptı. Toplantıda konuşan 78’liler Hareketi Ankara üyesi Bağdagül Avcı, Türkiye’nin 44 yıldır darbe yasaları ve yönetmelikleri ile yönetildiğini söyleyerek, darbe anayasasının, iktidarın yükselişi için kullanıldığına dikkat çekti. Topluma dönük baskılara karşı toplumsal bir direniş hattı oluşturulamadığı için bastırılmış bir toplum modelinin ortaya çıktığını kaydeden Avcı, “Kürtlerin eşit yurttaşlık mücadelesinde Cumhuriyet’in kuruluşundan günümüze iktidarların tutumları değişmedi. Özellikle, Kürtlerin siyasi katılımı ve geçmişte yaşadıkları sürgünler, Türk dış politikasında çeşitli değişikliklere yol açmıştır ”dedi. 
 
Avcı, 12 Eylül Askeri Darbesi'nden sonra gelen iktidar partilerinin darbe rejiminin kalıcı olmasına katkı sunduğunu belirterek, Türkiye’nin 12 Eylül ile hesaplaşamamasının, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra tekçi rejimin inşasını kolaylaştırdığını söyledi.  Avcı, “Türkiye’nin resmi siyasal muhalefetinin 12 Eylül rejimi ile uzlaşmasının bedeli Erdoğan ve tekçi rejim oldu. Darbe anayasası, iktidarın yükselişi için kullanıldı. 12 Eylül rejimiyle birleşen ‘Tekçi rejime’ karşın, savaşın, ekonomik krizin nedenleri ve sonuçlarının yanı sıra toplumsal kayıplarıyla yüzleşme kendini dayatıyor. Netice olarak barış kendini dayatıyor. Darbecilerle toplumsal suç ortaklığını reddedelim” dedi.  
 
HATAY
 
İHD İskenderun Şubesi, şube binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda açıklama yapan İHD İskenderun Şubesi Eşbaşkanı Ayten Kılınç Kürt sorununa değindi. Kılınç, "Kürt Meselesinin politik olarak gündeme geldiği dönemde gerçekleşen 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi başta Diyarbakır Hapishanesi olmak üzere, siyasi mahpusların tutulduğu pek çok hapishanede insanlık dışı işkenceler ve idam tehditleriyle Türkiye’nin en temel meselesi olan Kürt Meselesini şiddet ve güvenlik sorunu haline getirmiştir. Darbeden sonra kurulan altmış yedi kez kurulan hükümetler döneminde de ne yazık ki bu politikada ısrar edilmiş ve halen Kürt Meselesi bu coğrafyanın en temel demokrasi ve insan hakları sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır" şeklinde konuştu.
 
Hükümeti darbe karşıtlığını ispatlamaya çağıran Kılınç: "Otoriterleşme yolundaki ısrarına rağmen, darbe karşıtı olduğunu söylemekten vazgeçmeyen hükümeti; 12 Eylül’e ve darbelere karşı olduğunu ispata çağırıyoruz. Ne askeri vesayet ne de siyasi vesayet; insan hakları, demokrasi, barış hemen şimdi!" ifadelerini kullandı.
 
RIHA

Riha Emek ve Demokrasi Platformu, Merkez Haliliye ilçesinde bulunan Topçu Meydanı'nda açıklama yaptı. Açıklamaya DEM Parti Riha Milletvekili Ömer Öcalan, Riha Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve çok sayıda kişi katıldı. 

Açıklamada, "12 Eylül darbe hukuku (hukuksuzluğu) devam ediyor" yazılı pankartı açılırken, Riha 78'liler Girişimi Sözcüsü Vahit Akgün, 12 Eylül’ün günümüzde devam ettiğini belirtti. Akgün, "Türkiye darbeciler ile hesaplaşmadı. Bunun sonucu 15 Temmuz darbe girişimi oldu. Tekçi darbe zihniyeti kalıcılaştı. Darbeciler yargılanmalı" diye konuştu. 
 
Açıklama Amed'te katledilen Narin Güran şahsında 12 Eylül darbesi sonrası katledilen bütün çocukların anısına oturma eylemi ile son buldu. 
 
DÎLOK 
 
Dîlok 78’liler Girişimi tarafından Balıklı Meydanında gerçekleştirilen açıklamaya Dîlok Emek ve Demokrasi Platformu bileşenlerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamaya katılanlar,”12 Eylül Darbesine ve tüm darbelere karşıyız”, “12 Eylül tekçi rejim ile iç içe sürüyor” yazılı pankartlar açarken, ellerinde “12 Eylül bir insanlık suçudur”, “Herkes 12 Eylül ile hesaplaşmalıdır” yazılı dövizler taşıdı. 
 
Açıklamada girişim üyesi Mehmet Harman, "12 Eylül rejimiyle özdeşleştirilen baskıcı, otoriter ve faşizan uygulamalar özellikle 2015 yılından itibaren normalleştirilmeye ve süreklileştirilmeye başlandı. Fiili, fiziki, ekonomik şiddet; ayrımcı, ötekileştirici politikaların egemen olduğu bir süreç derinleşerek devam ediyor" diye konuştu. 
 
Açıklama, "Ne darbe ne diktatörlük" ve "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları ve alkışlarla sona erdi. 
 
MÊRDÎN 
 
Mêrdîn Emek ve Demokrasi Platformu ile Mêrdîn 78’liler Girişimi’nin Karayolları Parkı’na gerçekleştirdiği açıklamaya çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı. Platform adına açıklama metnini Gülnigar Laçin Karataş okudu. 
 
“12 Eylül darbe rejimi devam ediyor” diyen Karataş, “12 Eylül askeri darbesinin üzerinden 44 yıl geçmiş olmasına rağmen darbe dönemiyle yüzleşilmemiştir. 12 Eylül’ün hesabı darbecilerden sorulmamıştır. Ülke 42 yıldır darbe döneminin eseri olan 1982 anayasası ile yönetilmektedir” dedi. 12 Eylül ile yüzleşmenin darbe döneminin eseri olan kurumları kapatarak, darbecileri yargılayarak, darbe dönemi politikalarından vazgeçerek ve darbenin eseri olan 1982 anayasası yerine sivil ve demokratik bir anayasa yaparak gerçekleşebileceğini belirten Karataş, “Mardin Emek ve Demokrasi Platformu olarak tüm sivil ve askeri darbeleri kabul etmiyoruz. Reddediyoruz. Toplumsal sorunların çözüme kavuştuğu, barışın sağlandığı, emeğin özgürleştiği demokratik bir düzenin mümkün olduğunu belirtiyoruz” dedi.
 
’12 EYLÜL ZİHNİYETİ DEĞİŞMİYOR’
 
Ardından 78’liler Girişimi adına 12 Eylül Askeri Darbesi’nde sırasında Amed 5 Nolu Cezaevinde ağır işkencelere maruz kalan Arif Turgay söz aldı. “Bizler 12 Eylül faşist cukkayı yargılamak için büyük bir çabanın içinde olduk” diyen Turgay, “Şunu çok rahatlıkla söyleyeyim konsey üyelerini mahkemeye çıkarmayı da başardık. Ama ne yazık ki ifadeler değişiyor, insanlar, bireyler değişiyor ama 12 Eylül zihniyeti bir türlü değişmiyor. Biz 12 Eylül zihniyetine karşı bu güne kadar olduğu gibi bundan sonrada mücadele etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. 
 
DENİZLİ 
 
Denizli Emek ve Demokrasi Güçleri de 12 Eylül darbesinin yıl dönümüne ilişkin Candoğan Parkı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. "12 Eylül insanlık suçudur" pankartı açılan açıklamada "Yaşasın devrimci dayanışma" ve "Tam bağımsız demokratik Türkiye" sloganları atıldı. Kitle adına konuşan KESK Denizli Şubeler Platformundan Mehmet Hergül "Bu ülke 44 yıldır darbe yasaları ve yönetmelikleri ile yönetiliyor. Özellikle de son 15 yıldır giderek ağırlaşan biçimde bu ülke, gerektiğinde kendi koyduğu kuralları bile tanımayan,  Tekçi benci bir ruhla, kendinden ve çevresinden ötesini görmekten uzak, pragmatik - faydacı bir düşünce ve davranış biçimiyle yönetiliyor. Gelinen noktada savaş ve çatışma ortamı toplumsal ayrıştırma, yoksullukla terbiye etme, kaygı ve korku iklimi eşliğinde, iktidarı sürdürme ve siyaset yapma biçimi olarak sürdürülüyor. 12 Eylül rejimiyle, 12 Eylül rejimini birleşen 'Tekçi rejime' karşın, savaşın ekonomik krizin nedenleri ve sonuçları yanı sıra toplumsal kayıplarıyla yüzleşme kendini dayatıyor" diye konuştu.
 
MERSİN
 
Mersin 78’liler, Özgür Çocuk Parkı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Mersin Emek ve Demokrasi Platformu, Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Hoşyar Sarıyıldız ve çok sayıda yurttaş katıldı. Açıklamayı yapan Necdet Kılıç, 12 Eylül darbe rejiminin temel unsurlarıyla sürdüğünü belirterek, “12 Eylül 1980-83 açık darbe döneminde yapılan 600’ün üstünde yasayla, o tarihten günümüze kadar çıkarılan yeni baskı yasaları ve yönetmeliklerle sürüyor” dedi.
 
'ERDOĞAN, DARBE ANAYASASINI KULLANDI'
 
Türkiye’de hem iktidarların hem muhalefet partilerinin 12 Eylül darbe rejimiyle uzlaştığını dile getiren Kılıç, “Sanki 12 Eylül darbesi olmamış, sanki 12 Eylül rejimi temel unsurlarıyla sürmüyormuş gibi bir siyasi tutum içinde oldular. Bu tutum 2000’li yıllara doğru iktidara hazırlanan Recep Tayip Erdoğan’a 2000’lerin başında iktidar olma olanağı sağladığı gibi, ona geniş bir hareket sahası sağlamaya devam etti. Açık bir ifadeyle Türkiye’nin resmi siyasal muhalefetinin 12 Eylül rejimi ile uzlaşmasının bedeli Erdoğan ve tekçi rejim oldu. Erdoğan, darbeden 20 yıl sonra hazır bulduğu darbe Anayasasını ve darbe yasalarını, kendi siyasi yükselişi için sonuna kadar kullandı. Anayasayı ve yasaları ihtiyaç duyduğunda yok saydı” ifadelerini kullandı.
 
'DARBE ANLAYIŞI KAYYIMLARLA SÜRÜYOR'
 
Akdeniz Belediyesi Eşbaşkanı Hoşyar Sarıyıldız ise “Darbe sadece iktidarın belirlenmesine yönelik değil, her türlü devlet aygıtının uygulamalarında tecelli etmekte. Kadına yönelik şiddet, çocuk istismarı, emeğin sömürüsü, yerel yönetimlere karşı uygulanan kayyım politikaları darbe anlayışının uzağında değildir. Umuyoruz ki Türkiye bir daha böyle demokrasi karşıtı uygulamalar görmesin” diye konuştu.
 
ANTALYA
 
Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, Atalos Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Saygı duruşu ile başlayan açıklamayı Mahir Doğan yaptı. Doğan, 12 Eylül’ün izinden gidenlere karşı demokrasiyi, barışı, laikliği, emeğin haklarını kazanmanın yolunun emek ve demokrasi güçlerinin birlikteliğinden ve ortak mücadelesinden geçtiğini vurguladı. Doğan, "Emek ve Demokrasi güçleri olarak tüm saldırıları geriletmeye, barışı egemen kılmaya, laik, demokratik bir ülke temelinde halkların özgürlüğü ve eşit yurttaşlık talepleriyle, yeni bir demokratik anayasayı hayata geçirinceye dek toplumsal muhalefetin tüm unsurlarıyla birlikte ortak mücadeleyi esas almaya devam edeceğiz.12 Eylül’ün 44. yılında darbeyi bir kez daha kınıyor, askeri-sivil darbe zihniyetine karşı fiili ve meşru mücadeleyi yükseltme kararlığımızı ifade ediyoruz" dedi.

Diğer başlıklar

17/09/2024
23:59 Madımak'ta katledilen Gülsün Karababa’nın annesi yaşamını yitirdi
22:42 Silopiya’da Kürtçe eğitimini tamamlayanlar için tören
22:23 Ablukanın yaşandığı Peçar’a ziyaret: Evler kurşunlanmış durumda
21:13 Paris’te gaz tüpü kaynaklı patlama
21:05 İsrail’den Lübnan’a siber saldırı: 9 ölü binlerce yaralı
19:46 DEM Parti’li vekillerden Emine Şenyaşar’a ziyaret
19:42 Emek ve Demokrasi Güçleri’nden Fernas işçilerine destek
18:51 Ekolojistler yargılandığı davada keşif kararı
18:25 Artvin'de sel: 32 köy yolu kapandı
17:52 Duruşmada dinlenen çocuklar: Babam şiddet uyguluyordu
16:47 Pirsûs Kongresi'nde tecrit vurgusu
16:12 Amed’deki ATK’ye 2 cenaze getirildi
15:41 'Polonez işçileri kazanırsa Türkiye işçi sınıfı kazanacak'
15:40 Türkiye ve İsveç arasından 'güvenlik' toplantısı
15:32 Narin Güran soruşturmasında bir kişi daha tutuklandı
15:17 İstanbul’da bir kişi intihar etti
15:16 Narin Güran'ın ölüm nedenine dair ilk bulgular
15:12 Cezaevinde doğum yapan çocuk Amed'e sevk edildi
15:04 Rapor: Öğrencilerin yüzde 20'si tuvalet musluklarında içtikleri su ile günü tamamlıyor
14:42 Rusya’da kararnameyle asker sayısı arttırıldı
14:33 Bayındır: Kurtuluş örgütlenmeden geçiyor
14:08 Efrîn’de 3 kişi kaçırıldı
13:55 Yabancıların konut alımı yüzde 40 düştü
13:53 Kırşehir Cezaevi’nde ihlallere karşı eylem
13:20 ‘21’inci yüzyılı kadın özgürlük yüzyılı yapacağız’
13:18 Narin soruşturmasında gözaltına alınan 3 kişiden 2'si serbest
13:04 Şirnex ilçelerinde çok sayıda gözaltı
12:47 Fernas işçileri ters kelepçeyle gözaltına alındı
12:31 Gazeteci Mamedoğlu hakkında soruşturma
12:03 Licê'de askeri hareketlilik sürüyor
11:51 İran Cumhurbaşkanı: 'Ahlak polisi' kadınları artık rahatsız etmeyecek
11:31 Koçyiğit'ten iktidara: Kafanızı kuma gömseniz de dünya İmralı tecridini konuşuyor
11:20 Avukatlardan İmralı başvurusu
10:44 Narin soruşturmasında 3 kişi adliyeye sevk edildi
10:13 Myanmar’da tayfun: 226 ölü, 77 kayıp
10:09 Tutsaklar 'kuyu tipi' cezaevindeki ihlalleri anlattı
09:47 Meteoroloji'den kuvvetli sağanak uyarısı
09:10 Ma Music'de yeni dönem kayıtları başladı
09:09 Bülbün katledileli 1 yıl oldu: Mücadelesinin takipçisiyiz
09:08 'Delilsiz' davada ağırlaştırılmış müebbet ceza
09:07 Yasaklı kentin doğasında talan edilmeyen yer kalmadı
09:06 Perşembe Yaylası'nda sondaj sürüyor: Ruhsatlar iptal edilmeli
09:05 Hasta tutsak Kuday ile görüşen avukat: Her an kötü haber alabiliriz
09:03 Sobacılar Çarşısı'nda yoğun mesai başladı
09:01 Ödemediği bedel kalmadı: Tecrit kalkmadan mücadeleden vazgeçmem
09:01 Abdullah Öcalan'ın 'umut hakkı' Bakanlar Komitesi gündeminde
09:00 Deprem soruşturmaları: Sahiplenilmemesi hukuksuzluğu derinleştiriyor
09:00 17 EYLÜL 2024 GÜNDEMİ
16/09/2024
23:43 Fernas İşçileri Ankara’da: Meclis’te sesimizi duyurana kadar dönmeyeceğiz
23:00 Rojava’da Jina Emînî eylemleri: Özgürlük yolunda kararlılıkla ilerleyeceğiz
18:23 Jîna Emînî için yürüyüş: Kadın devrimi İran’dan Amed’e kadar yayılıyor
18:06 'Jin jiyan azadî' direnişinin 2'nci yılı: Jina Emînî isyanımızdır
17:51 Dêrsim’de 4.1 büyüklüğünde deprem
17:46 Baran Güran baroya ‘hukuki destek’ talebiyle başvurdu
16:47 Depremzedelerin kaldığı yerler 'hasarlı' gerekçesiyle yıkıldı
16:36 Yakılarak öldürülen mülteci işçinin davasına çağrı
16:29 Licê kırsalında silah sesleri yükseliyor
16:18 Gençlerin ‘Uzun Yürüyüş’ü başladı: Özgürlük direnişle mümkün
16:09 ‘Özgürlüğe ses ver’ çağrısı İzmir’de yükseltildi: Tecride hayır
16:06 Şenyaşar’dan Erdoğan’a: Oğlumu bırakın
15:27 Zengok’taki yangın büyümeden söndürüldü
15:20 Nergis Muhammedî: 'Jin, jiyan, azadî' rejime korku saldı
15:00 151 bin nüfuslu mahallenin bölünmesine valilikten ret
14:48 Gazeteci Gayıp’ın duruşması eksik hususlar gerekçesiyle ertelendi
13:59 35 ülkeden 1500’ü aşkın avukattan bakanlığa Abdullah Öcalan mektubu
13:50 Eğitim Sen: Wan'da müstahdemin ücreti velilerden isteniyor
13:15 Musa Anter anılacak
13:05 Doğan: Yeni bir örgütlenme modeline geçiyoruz
12:52 Licê kırsalında çatışma
12:13 Dilek Bitgin’i katletme girişiminde bulunan faile tahliye
12:12 Peyas'ta Zarokistan açıldı
12:01 Polonez işçileri gözaltına alındı
11:47 Sabra ve Şatilla Katliamı: Yaralar dayanışmayla sarılır
11:37 Polis bir genci sokak ortasında darp etti
11:28 Mexmûr Kampı'na hava saldırısı
11:10 Tutsak Ezîzî: 'Jin, jiyan, azadî' yaşam felsefesidir
10:53 BES-AR: Açlık sınırı 27 bin 270 lira
10:34 'Ülkenin kaynakları tank ve tüfeğe gidiyor'
10:22 Ceyhan'da kaza: 3 ölü, 8 yaralı
10:02 Efrîn'de insan kaçırma, hırsızlık ve doğa talanı
09:23 TJK-E'den Avrupa Konseyi üyelerine 'umut hakkı' mektubu
09:04 Xwebûn 'Her zaman jin, jiyan, azadî' manşetiyle çıktı
09:03 Aynı hücrede olan iki hasta tutsak anlattı: Yoldaşlık ayakta tutuyor
09:03 Secret Women’s Committee: Örgütlenme ve işbirliğine ihtiyaç var
09:02 Cerattepe'de 31 yıllık ekoloji mücadelesi: Cengiz de gidecek
09:00 16 EYLÜL 2024 GÜNDEMİ
15/09/2024
23:43 Gazeteci Verim tutuklandı
22:34 Hrant Dink Ödülleri sahiplerini buldu: Eşit bir dünya için mücadelemiz ortak
22:13 Makarna fabrikasındaki patlamada yaralı sayısı 30’a çıktı
21:29 Türkiye’ye bağlı gruplar iki kadını katletti
21:22 Wan’da şüpheli kadın ölümü
19:52 Amed’te kavgalı iki aile barıştırıldı
19:40 Özgürlük İçin Sanat İnisiyatifi: Altın Portakal Film Festivali’ne katılmayacağız
19:26 Cankurtaran'da Reşit Kibar için ‘Yaşam Nöbeti’
18:40 Zarok Ma Berlin’de çocuklarla buluştu
17:32 İstanbul’da bir kadın katledildi
16:58 Antalya'da iş cinayeti
16:26 Amed’te fırın işçileri sigorta ve sosyal haklarını istiyor
15:26 'Özgürlüğe ses ver' eylemi: Hukuksuzluk son bulana dek eylem sürecek
14:08 İstanbul’da 7’nci Kürt Böreği Festivali
14:05 Sakarya'da makarna fabrikasında patlama: 20 yaralı
13:34 Narin Güran soruşturmasında 2 gözaltı daha
13:15 Depremzede Kaya'dan ‘davalara sahip çıkın’ çağrısı
12:44 İran ve Rojhilat’ta 9 ayda 427 kişi idam edildi
12:04 TEM'de kaza: 2 ölü, 4 yaralı
11:50 Rojhilat kentlerinde 16 Eylül grevi başladı
10:52 İran güçleri 12 yaşındaki çocuğu katletti
09:57 Şişli'de kavga: 1'i ağır 2 yaralı
09:56 Rapor: Saldırılarda 81 çocuk katledildi
09:45 Jin dergi ‘Faşizme geçit yok’ manşetiyle yayında
09:23 İşte Geliyê Godernê'deki tahribat
09:13 Dört parçadan kadınlar: 'Jin, jiyan, azadî' ruhuyla alanlara
09:11 Kadınlardan '6284' kampanyası: Etkin uygulanırsa cinayetler azalır
09:07 Çocuklara 'irade gaspı' davası
09:06 'Bu iktidar var oldukça ekonomi düzelmez'
09:05 Siyasetçilerden aydınlara: Demokrasi için savaşa 'dur' demeli
09:04 Köy köy hikaye toplayan Erkmen’den yeni projeler
09:03 Abdullah Öcalan'ın avukatı: Türkiye adım atmazsa faturası ağır olur
09:02 Çağın direnişi 2'nci yılında
09:00 15 EYLÜL 2024 GÜNDEMİ
14/09/2024
23:13 İstanbul’un iki ilçesinde ‘Özgürlük Okumaları’
21:31 Düğün konvoyuna silahlı saldırı
20:00 Hunergeha Welat’tan yeni klip
19:11 'Abdullah Öcalan'ın tek bir sözü Ortadoğu'da dengeleri değiştirir'
18:42 Fernas işçileri Ankara'ya gidiyor
18:28 Colemêrg’te yaşam alanları bombalandı
18:04 2 Rojhilatlı için deport kararından vazgeçildi
17:50 İstanbul’da bir kadın katledildi
16:49 EGE-TUHAYDER kongresi: Temel gündemimiz tecrit olmalı
16:26 Meclis’teki Adalet Nöbeti 24’üncü gününde
16:10 Kadın Örgütlenme Konferansı sonuç bildirgesi: Üçüncü Yol’da özgürlük mücadelemizi yükselteceğiz
15:54 Tamir edilmeyen elektrik telleri bir kez daha yangına neden oldu
15:34 DEDAŞ protestosunda gözaltına alınanlar serbest
14:34 ‘F Oturması’nda hasta tutsak İsmail Tüzün için özgürlük istendi
14:23 103 haftadır sokaktalar: KHK’ler gidecek biz kalacağız
14:13 'Yaşamı risk altında' olan Kaya'nın tahliyesi istenildi
13:23 Mahkeme iptal etti, Cengiz Holding yeniden başvurdu
13:16 12 Eylül’ün ilk kaybı Cemil Kırbayır’ın akıbeti soruldu
12:30 Avrupa’nın Ermeni katliamındaki tutumunu işleyen eser Aram Yayınevi’nden çıktı
12:24 Dört kentte kayıp eylemi: Vazgeçmeyeceğiz
12:04 Federe Kurdistan’a askeri sevkiyat sürüyor
11:46 Hatimoğulları: Demokratik güç birliğine ihtiyacımız var
10:25 İstanbul'da 6 kişi tutuklandı
10:18 Bakırhan: Güçlü örgütlenme ile güçlü parti olabiliriz
10:16 Şirnex’te 41 kişi İYİ Parti’den istifa etti
09:42 Salih Müslim: Tarih Kobanê'de değişti
09:19 Gençler Avrupa'da Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için yürüyecek
09:04 ÖHD’li Gezer: Mülteciler adil yargılanma hakkı istiyor
09:03 Gaz fişeğiyle katledilen bebeğin faili 15 yıldır tutuklanmadı
09:02 Hasandin sakinleri madene karşı tetikte: İzin vermeyiz