Ma Music'de yeni dönem kayıtları başladı

img

AMED - Yeni dönem kayıtlarının başladığını aktaran Ma Music eğitmenlerinden Sarya Ertaş, "Özgürce müzik çalabilmek için akademiye gelin" çağrısı yaptı.

Amed'de 4 Mart 2017'den bu yana faaliyetlerini sürdüren Ma Music Akademisi'de yeni dönem kayıtları başladı. Bünyesinde "Kadın Korosu", "Çocuk Korosu", "Ma Orkestrası" ve "Doğal Ritim Orkestrası" bulunduran ve 7 yıl içinde binlerce çocuk ve gence müzik eğitimi veren Ma Music'in kayıtları 4 Ekim'de sona erecek. Ma Music eğitmenlerinden Sarya Ertaş, Ma Music bünyesinde 6-14 yaş arası çocukların "Çocuk Akademisi'nde eğitim gördüğünü, 17 ila 28 yaş arası yaş grubunun ise yetişkinler kategorisinde eğitim gördüğünü belirtti. 
 
Ma Music eğitmenlerinden Sarya Ertaş
 
Her şehirden öğrencinin başvuru yapabileceğini dile getiren Ertaş, kayıt için gelen öğrencilerin Kürtçenin herhangi bir lehçesini bilmesi gerektiğini ifade etti. Ertaş, "Çünkü eğitimlerimizi Kürtçe veriyoruz. Aynı zaman da burada kalmak isteyen öğrencilere geçimlerini sağlayabilmeleri için burs veriyoruz" dedi. 
 
‘KAYIT İÇİN SERTİFİKA ZORUNLUĞU YOK’
 
Başvurucuların daha müzik eğitimi alması kriteri aramadıklarını ifade eden Ertaş, "Öğrenci alırken ve yaptığımız sınavda gelen öğrencinin illaki müzik bölümü okuması ya da müzikle ilgili tam bir bilgisinin olma şartı aramıyoruz. Gelen kişilerin Kürt müziği hakkında biraz bilgisi varsa o da yoksa bile müzik kulağı olması, 'Eğitim aldıktan sonra müzisyen olur' diyebileceğimiz kişilerin kayıtlarını yapıyoruz" diye konuştu. 
 
'ALTERNATİF ÜRETMELİYİZ'
 
Açılacak sınıf sayısının başvuran öğrenci sayısına göre belirlendiğini ifade eden Ertaş, "Geçen sene 150 kişi başvuruda bulunmuştu. Ve genelde her sınıfta 15-20 kişi oluyor. Dersler de hafta içi olmak üzere sabah 09.00'da başlayıp akşam 16.00'a kadar da sürüyor. Solfej, müziğin tarihçesi, Kürt müziği, enstrüman, buruna, dil dersleri ve çocuklar için pedagoji de veriliyor" şeklinde konuştu. 
 
Ertaş, şunları söyledi: "Sadece kültür alanında değil her alanda bu çürümüş sistemle mücadele etmek lazım. İnsanların kendini özgür hissettiği ve özgürce müzik çalabilmek için akademiye gelmeleri gerekir. Burada sadece müzik eğitimi verilmiyor. Her şeyden önce burada dilimizin ve kültürümüzün önemine dikkat çekiyoruz ve o kültürü yaşatmaya çalışıyoruz. Aynı zamanda Kürtçe bilmeyen kişilere anadil eğitimi veriyoruz. Özellikle kadın üzerinde yürütülen politikaları görüyoruz. Bunun için de kendilerini özgür hissetmeleri ve kültürlerini yaşatabilmeleri için her kadının bize katılmasını istiyoruz. Jin Ma olarak özgür hisseden, kültürünü yaşatma isteyen her kadınla yol yürümeye hazırız. Hep birlikte kültürümüzü ayakta tutmak için alternatifler üretmeliyiz."