Narin için eylem: Önleyici tedbirler alınsın

  • kadın
  • 18:57 11 Eylül 2024
  • |
img

HATAY/SEMSÛR – Narin Güran’ın katledilmesinde sorumluluğu olanların hak ettiği cezayı almaları için dosyanın takipçisi olunacağı belirtilen eylemlerde, adalet talep etti. 

İskenderun Kadın Platformu, Narin Güran için Sağlıklı Yaşam Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Çok sayıda kadının katıldığı açıklamada, "Çocuk istismarı ve tacizine sessiz kalmadık, kalmayacağız" yazılı pankart açıldı. Açıklamada platform adına basın açıklamasını yapan Mizgin Doğan, "Narin Güran, Müslime Yağal, Leyla Akdemir ve daha niceleri... İsimleri farklı  ama gördükleri şiddet aynı. Yaşadığımız coğrafyada depremle binlerce insan hayatını kaybetti. Ancak çocuk istismarı hız kesmedi. Konteyner kentte dört yaşında bir çocuk istismar edildi. İstismara maruz kalan çocuğun annesi, üstüne tehdit edildiklerini açıkladı. Çocuklara yönelik şiddeti engellemek için yalnızca şiddeti cezalandıran değil, aynı zamanda önleyen ve şiddetten koruyan tedbirlerin de alınması gerekir" dedi.
 
MÜCADELE EDECEĞİZ 
 
"Ne olursa olsun kutsal aile anlayışı şiddetin önünü açıp şiddeti artırmaktadır" diyen Doğan, "İskenderun Kadın Platformu olarak hem Narin’in hem de konteynar kentte tacize uğrayan çocuğun faillerinin hak ettiği cezayı alması için dosyanın takipçisi olacağız. Çocuklar için yaşanılabilir ve güvenli bir dünya kurmak için iktidarın çocuk düşmanı, çocuğu hayattan koparan politikalarına karşı mücadele etmeye devam edeceğimize kamuoyu önünde söz veriyoruz" diye konuştu. 
 
SEMSÛR 
 
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kolik (Kahta) ilçe örgütü ve Kolik Emek ve Demokrasi Platformu, yürüyüş, basın açıklaması ve oturma eylemi gerçekleştirdi. DEM Parti ilçe örgütü binası önünde bir araya gelen DEM Parti Semsûr İl Eşbaşkanı Hüseyin Coşkun’un da içinde yer aldığı kitle, “Çocukların ve kadınların katleden karanlığa dur de” yazılı pankart açarak Yüzüncü Yıl Parkı’na kadar yürüyüş yaptı. Yürüyüş boyunca “Narin’e uzanan eller kırılsın” sloganları atılarak, alkış çalındı. Kitle tepkisini ulaştıkları Yüzüncü Yıl Parkı’nda oturma eylemi yaparak sürdürdü. Oturma eylemi sonrası yapılan basın açıklamasından konuşan DEM Parti İlçe Örgütü Yöneticisi Zehra Yanardağ, “Narin isyanımız, adalet çığlığımızdır” dedi. 
 
Narin’in 3 kez aranan derede bulunmasının zafiyet olduğunun altını çizen Yanardağ, “Narin’in ölümü aslında çocuklara yönelik suçların nasıl da kolayca işlenebildiğini açık bir biçimde göstermektedir. Kadın ve çocuk düşmanı AKP- MHP rejiminin failleri koruyan cezasızlık politikaları şiddeti normalleştiriyor. Narin tam da bu yüzden iktidar bloğunun failleri koruyan cezasızlık politikaları ve erkek egemen zihniyetin sonucu öldürüldü” ifadelerini kullandı. 
 
‘ÇOCUK ÖLÜMLERİ POLİTİKTİR’
 
“Özel savaş politikalarıyla bir laboratuvar haline getirilmeye çalışılan Kürdistan’da çocuklar her türlü şiddetin ve istismarın hedefinde” diyen Yanardağ, devamında şunları söyledi: “Çocuklar ya zırhlı araçlarla ya da ortalığa saçılan savaş mühimmatlarıyla katlediliyor. Toplum olarak çocukların kaybına alıştırılmak isteniyoruz ancak bunu asla kabul etmeyeceğiz. Tüm soruların ve şüphelerin aydınlığa kavuşturulması gerekmektedir. Narin Güran’ı saygıyla anıyor bu suça ortak olan herkes hesap verene kadar mücadele edeceğimizin sözünü veriyoruz. Narin için adalet sağlanana kadar başta çocuk ve kadın kurumları olmak üzere tüm halkımızı dayanışmaya davet ediyoruz. Bizler jin jiyan azadî felsefemizle kirli ittifakların çocuk düşmanı politikaları karşısında çocukların özgür ve güvenli bir evrende yaşamaları için yeni bir yaşamı inşa edeceğiz.” 
 
Açıklama “Çocuk ölümleri politiktir”, “Çocuk yaşam özgürlük” sloganları ile son buldu.