1 yılda 66 çocuk iş cinayetinde yaşamını yitirdi

img

İSTANBUL- İSİG’in çalıştırılan çocuklara ilişkin hazırladığı raporuna göre, son bir yılda en az 66 çocuk iş cinayetinde yaşamını yitirdi. 

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 2023 Eylül-2024 Ağustos eğitim öğretim yılında meydana gelen çocuk işçi ölümlerine dair hazırladığı raporu açıkladı. İSİG'in internet sitesinde yayınlandığı raporda, yaşamını yitiren çocukların çalıştırıldığı sektörler, iller, ölüm nedenleri, cinsiyetleri gibi gruplar yer aldı. Raporda,  2023 Eylül-2024 Ağustos döneminde en az 66 çocuğun iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğine vurgu yapıldı. 
 
EN FAZLA CİNAYET İSTANBUL’DA
 
Yaşamını yitiren 66 çocuktan 61’inin erkek, 5'inin ise kız çocuğu verisinin paylaşıldığı raporda, çocuk iş cinayetlerinde 7 ölümle kent bazında en yüksek oranın İstanbul'da olduğu kaydedildi. Ölüm sebeplerinin paylaşıldığı raporda, “boğulma-zehirlenme” nedeniyle yüzde 20, “yüksekten düşme” nedeniyle yüzde 18, “ezilme-göçük” nedeniyle ise yüzde 17 oranında ölümlerin yaşandığı vurgulandı. 
 
Ayrıca iş kollarına göre ölüm dağılımının da yer aldığı raporda, 24 çocuğun tarım/orman, 13 çocuğun inşaat/yol, 9 çocuğun metal, 6 çocuğun konaklama, 4 çocuğun ise taşımacılık iş kolunda yaşamını yitirdiği belirtildi. Raporda, ayrıca iş cinayetinde yaşamını yitiren 5 çocuğun ise mülteci/göçmen olduğu aktarıldı.