DÊRSIM - DAD tarafından düzenlenen “Analar Çalıştayı”nda konuşan Kadriye Doğan, Alevi kadınlar ve Anaların sözünün geri planda bırakıldığını belirterek, “Analar hakikatin taşıyıcısıdır” dedi.
Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Kadın Meclisi'nin “Hakikat Ana Yoludur” şiarıyla düzenlediği ve 2 gün sürecek “Analar Çalıştayı” başladı. Dêrsim’e bağlı Marçik Köyü’nde yapılan çalıştaya, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.
Çalıştayın yapıldığı alanda, “Yolun sahibi anadır, sır ondadır” ve “Anahita’dan Ana Fatma’ya, Zarifelerden Sakinelere kadın hakikati var. Bu tarih bizim” pankartları asıldı. Çalıştay, çerağların uyandırılması ve dara durulması ile başladı.
HAKİKATİN TAŞIYICISI ANALAR
Açılık konuşmasını yapan DAD Eş Genel Başkanı Kadriye Doğan, “Dêrsim suyunun sesi, ananın gölgesi, toprağın kokusu, güneşin sıcaklığı ile bir araya geldik" dedi. Kadriye Doğan, uzun süredir Alevi kadınları ve Anaların sözünün geri planda bırakıldığını anımsatarak, "Ocağın sözü anadır” diyerek, analarının hakikat taşıyıcısı olduğunu belirtti.
Yüzyıllık bir Cumhuriyet'i geride bıraktıklarını söyleyen Kadriye Doğan, “Bu cumhuriyet renklerimizi soldurdu, inancımızı yasakladı. Ama Alevilik tüm yasaklara rağmen yaşıyor. Buda, inancımızın gücüdür. Her yerde inancımızı yaşatalım” çağrısı yaptı.
ALEVİ İNANCINDA KADININ YERİ
İlk oturumda Hülya Bozkurt’un moderatörlüğünde “Raa/Rêya Heq Alevi inancında kadın” başlıklı konuda Kureyşan Ocağı’ndan Edibe Şahin, Alevi inancının özü, dili, kadının yeri ve tarihsel dönüşümünü anlattı. Edibe Şahin, “O kadar uzun asimilasyonlardan geçtik ki artık birbirimizi ana dilimizde bile anlayamıyoruz. Bugün Dersim’de inancı tartışıyorsak, keşke bunu bütünüyle ana dilimizle yapabilseydik. Ancak hem egemenler hem eril zihniyet bu dili ve inancı asimile etti" dedi.
RIZALIK İLKESİ
Alevi inancının tarihsel kırılma noktalarına dikkati çeken Edibe Şahin, 12 Eylül döneminin Alevi inancı için büyük bir travma olduğunu hatırlatarak, “1938’de kız çocuklarımızı götürdüler, 12 Eylül’de ise erkek çocuklarımızı. Hepsi İmam Hatiplerde asimile edildi. Bugün cenazelerimizin kaldırılma biçiminden tutalım, dilimizin kaybına kadar birçok sorunun kaynağında bu politikalar yatıyor” diye belirtti.
Rızalık ilkesinin Alevi inancının temelini oluşturduğunu vurgulayan Edibe Şahin, “Herkesin birbirinden razı olduğu bir toplumda, adalet ve vicdan kendiliğinden oluşur" diye aktardı.
'YAŞAMI VAR EDEN ANADIR'
Ana Fidan Yıldız da hakikatin toprağına geldiklerini söyleyerek, “Bu yol kaybolmayacak, yürüyecek. Bu yol yeniden kadın yapısı ile inşa edilecek. Biz kadınlar bu yolu şekillendireceğiz. Ocaklardayız, pir evlerindeyiz. Yaşamı var eden anadır" ifadelerini kullandı.
Seyit Derweş Cemal Ocağı anası Cevahir Altunok da “Kendi köylerimizi kurmamız gerekiyor. Bu kadim inancı yaşatarak, sahip çıkalım” diye ekledi.
Ana Menşure Doğan ise “Biz çocuklarımıza göre daha şanslıyız. Büyüklerimizin ritüellerine tanıklık ettiğimiz için şanslıyız. Ancak çocuklarımız bu ritüellere tanıklık edemiyorlar. Bizim yolumuz güzel yoldur. Barış, kardeşlik ve sevgi yoludur” dedi.
HAKİKATİN YOLU KADINLARLA YÜRÜNÜR
Baba Mansur Ocağı’nda Ana Elif Hurustan ise şunları söyledi: “Analar sabah kalktığında, dünyaya evrene ve en son da kendi ev hanelerine dua ederlerdi. Şimdi hep birlikte analar olarak, tüm ziyaretlerimize yüzümüzü dönelim. Çocuklarımızla birlikte bu hakikat yolunu yürütelim. Bu yol kadınlarla yürünür. Yolumuz hakikat yoludur, ana Fatma’nın yoludur. Ama şuan herkes pirlerden bahsediyor. Kimse analardan bahsetmiyor. Öyle bir oluşmuş ki hep erkekler üzerinden oluşuyor. Ama bu yol kadınlarla yürünür. Yoksa kaybolup gideceğiz. Artık yeter barış ve kardeşlik olsun. Biz kadınlar savaşı değil, barışı istiyoruz.”
Program, deyişlerle sürüyor.