ŞIRNEX - Kobanê Üniversitesi’nin kadın özgürlükçü, demokratik ve ekolojik paradigmaya uygun eğitim verdiğini belirten akademisyenler, Abdullah Öcalan’ın"yarım kalan projem" dediği kadın özgürlüğünü de Jineoloji ile tamamlayacaklarını kaydetti.
Kuzey ve Doğu Suriye’de 19 Temmuz 2011'den bu yana yükselen Rojava Kadın Devrimiyle birlikte eğitimde yeni bir dönem başladı. Kadınların öncülüğünde inşa edilen özgür, demokratik ve çok dilli üniversiteler; Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadın özgürlükçü, demokratik ve ekolojik paradigmasına uygun eğitim veriyor. Rojava’da açılan üniversiteler, asimilasyon politikalarına karşı halkların kendi dillerinde ve kültürlerinde öğrenim görmesine olanak tanıyor. Bu yeni eğitim modeli, halkların özgürlük mücadelesine de moral ve güç katıyor.
Kadınlar öncülüğündeki devrim sonrası kültürden sanata, siyasetten sağlığa, eğitimden hukuka ve komünal yaşama kadar birçok alanda kendini yeniden örgütledi. İnşa edilen toplumsal yaşamın önemli alanlarından biri eğitim oldu. Yeni sistemin ilk üniversitesi 26 Temmuz 2015 tarihinde Efrîn’de açıldı. Rojava Üniversitesi 20 Kasım 2016’da Qamişlo’da, Kobanê Üniversitesi 30 Eylül 2017’de ve son olarak El-Sharq Üniversitesi 2021’de Reqqa kentinde açıldı.
Abdullah Öcalan 7 Haziran’da Kurban Bayramı dolayısıyla ailesiyle yaptığı görüşmede Kobanê Üniversitesi eğitim görevlileri ve öğrencilerine selam gönderdi. Abdullah Öcalan, üniversitede verilen eğitimin kadın özgürlükçü, demokratik ve ekolojik paradigmaya uygun olması gerektiğini de vurguladı. Gönderilen selam üzerine 29 Haziran’da üniversitede yapılan çalıştayda Sosyal Bilimler Fakültesi kuruldu. Öğrencilerin bu üniversitede okuyabilmesi için lise mezunu olması ve sertifikasını almış olması gerekiyor. Üniversitede, Kürt, Arap ve İngiliz Edebiyatı, biyoloji, matematik, fizik, kimya, sınıf öğretmenliği, ana sınıf öğretmenliği, coğrafya, elektrik, bilgisayar, mekanik, hemşirelik, anestezi, eczacılık, laboratuvar, hukuk ve medya bölümleri bulunuyor.
Üniversite öğretim görevlileri ve öğrenciler Abdullah Öcalan’ın gönderdiği selamın kendilerine moral ve motivasyon verdiğini söyledi.
‘YARIM KALAN PROJEYİ TAMAMLAYACAĞIZ’
Abdullah Öcalan’ın gönderdiği selam ile 30 Mayıs’ta Jineoloji Akademisi’ne yazdığı mektubunun Kuzey ve Doğu Suriye’de kadınlar tarafından coşku ile karşılandığını ifade eden Fırat Kantonu Jineoloji Akademisi üyesi Sidika Hilo, “Jineoloji toplumu ilgilendiren bütün meseleler için bir akademidir. Jineoloji akademisi olarak kurulan Sosyal Bilimler Fakültesi’nde bu nedenle yerimizi aldık. Önder Apo’nun gönderdiği selam bize moral ve cesaret verdi. Çok sayıda kadın bu fakültede eğitim görmek istiyordu ancak dışarıda okuyacak imkanları yoktu. Önder Apo kadınlar için emek verdi. Bugün kadınlar olarak verdiği emeklere layık olmaya çalışıyoruz. Onun bize öğrettiği yolda yürüyoruz. Önder Apo, Jineoloji Akademisi’ne gönderdiği mektupta ‘yarım kalan projem Jineoloji ile yol aldı’ dedi. Bu projeyi Jineoloji Akademisi üyeleri olarak tamamlayacağız” dedi.
Sosyal Bilimler Fakültesi bünyesinde bulunan Felsefe ve Toplum Bilimi Bölümü öğretim üyesi Mustafa İsa, "Fakültenin kurulması tarihi bir adımdır. Bazen öğrencilerimiz bize ne zaman bu güne geleceğimizi sorardı. Bu devrim niteliğinde bir adımdır. Bugünler yıllardır hayalini kurduğumuz günlerdi. Bugün bu hayallerimizin gerçekleşiyor olması Önder Apo’nun sayesindedir" diye belirtti.
‘ASİMİLASYON POLİTİKALARI İŞE YARAMADI’
Kobanê Üniversitesi öğrencilerinden Hevîdar Ferho, Sosyal Bilimler Fakültesi’nin kurulmasından kaynaklı bütün öğrencilerin mutlu olduğunu dile getirerek, “Hayallerimiz bu günlere gelmekti ama inanmıyorduk. Sosyal Bilimler Fakültesi bünyesinde felsefe, tarih, jineoloji, toplum bilimleri gibi bölümleri Kürtçe öğrenmek çok büyük bir şans. Öğrenciler tercih yaparken bu bölümleri tercih etmeli. Kürtler nerede olursa olsun gelip kendi dillerinde eğitim görebilirler. Her ne kadar egemen güçler bizim dilimizi yok saysa ve bizi asimile etmek istese de bugün kendi dilimizde üniversite okuyoruz. Kürtçe’nin dünya dilleri arasında yerini almasını da istiyoruz” diye konuştu.
Abdullah Öcalan’ın gönderdiği selamın bütün üniversite içinde coşku ile karşılandığını kaydeden Kürt Dili ve Edebiyatı öğrencisi Hewle Qehraman, “Kobanê Üniversite’si Demokratik Toplum fikriyatına uygun kurulan bir üniversite. Önder Apo’nun gönderdiği selam moralimizi yükseltti. Bu aynı zamanda bize yeni sorumluluklar yükledi. Bu selamın ağırlığı çok fazladır. Bizde buradan İmralı’ya kadar sıcak selamlarımızı gönderiyoruz. O’nun felsefesi ve paradigması çerçevesinde eğitim vereceğimize dair söz veriyoruz. Onun düşünceleri çerçevesinde mücadele edeceğiz. Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü sağlanana kadar mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.
‘DEVRİM İLE BİRLİKTE EĞİTİM GELİŞTİ’
Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim görevlisi Dilvîn Ahmet, “Rojava Devriminden önce eğitim adına bir şey yoktu. Öğrenci ve öğretmen arasında bir bağ yoktu. Özerk Yönetim ile birlikte öğretmen öğrenci, öğrenci öğretmen oldu. Üniversitede dersler Önder Apo’nun Demokratik Toplum Paradigması’na uygun veriliyor. Kürtçe yüz yıllarca inkar edildi ve sözlü olarak bugünlere geldi. Bundan kaynaklı çok kaynak yok. En çok bu alanda zorluk çekiyoruz. Çeviri ile ilgili kimi sorunlar yaşıyoruz ancak ilerleyen dönemlerde bu sorunları da aşacağız” dedi.
Kobanê Üniversitesi Öğrencileri Meclisi Sözcüsü ve Doğa Bilimleri Fakültesi Kimya Bölümü öğrencisi Silav Ehmed, Abdullah Öcalan tarafından 27 Şubat tarihinde yapılan tarihi çağrının önemine değinerek, “Bu çağrıdan sonra Önder Apo’ya selam gönderdik ve selamlarımız ulaştı. Önder Apo’nun da bize selam göndermesi bizi çok onure etti. Sonuna kadar Önder Apo’nun felsefesi ile yürüyeceğiz ve bizden sonra gelen kuşaklar da bu felsefe ile büyüyecek. Üniversitede bütün halklar herhangi bir ayrımcılığa maruz kalmadan eğitim görüyor. Burada eğitim gören öğrenciler sisteme değil halklara hizmet ediyor. Kendi dilimiz ile eğitim almak bizim hayalimizdi. Bugün bütün materyallerimiz Kürtçe” diye konuştu.
‘SELAMA LAYIK OLACAĞIZ’
Rojava Devrimi’nin aynı zamanda bir dil devrimi olduğunu belirten Kürt Dili ve Edebiyatı öğrencisi Sebest Bozan, “Önder Apo’nun felsefesi ile okuyor, okutuyoruz. Önder Apo’nun felsefesi bütün halkları içine alan bir felsefe. Gönderilen selama karşılık olarak daha çok kendimizi geliştireceğiz ve selama layık olmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.
MA / Emrullah Acar