ANKARA - DEM Parti Milletvekili Nejla Demir, Kürt sorunu ve demokratikleşme kapsamındaki sürecin kadın fikriyatıyla ilerlemesi ve Meclis'teki çalışmalarda eşit temsiliyetin olması gerektiğini vurguladı.
Kürt sorununun çözümüne dair yürütülen tartışmalarda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat’ta açıkladığı “Barış ve Demokratik Toplum” çağrısıyla birlikte gelişen sürecin en aktif öznelerinden biri kadınlar oldu. Çağrının, toplumsallaşabilmesi ve sürecin başarılı bir şekilde sonuçlanabilmesi için farklı çevrelerden sık sık Meclis işaret ediliyor.
Meclis’in sürece doğrudan dahil olabilmesi için komisyon kurulma tartışmaları devam ederken; Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Agirî Milletvekili Nejla Demir de Meclis’e sunduğu araştırma önergesi ile kadınların tartışmalara doğrudan katılımlarının sağlanabileceği bir komisyon kurulmasını talep etti.
SÜREÇTE KADIN FİKRİYATI
Oluşturulmasını istediği komisyonun detaylarına dair konuşan Nejla Demir, kadınların sürece katılımın önemli olduğuna işaret etti. Nejla Demir, “Sürecin içerisinde kadın varlığının daha somutlaşması ve bir farkındalık oluşturabilmek için Meclis’e bir araştırma önergesi verdik. Kadınların fikirlerinin yer aldığı bir araştırma komisyonu ile yerellerde kadın komisyonlarının kurulmasını istedik. Çünkü demokratik ve özgür bir toplum ancak özgür kadın öncülüğünde ve özgür kadın varlığıyla kurulabilir” dedi.
Sürecin kadın fikriyatı ile ilerlemesini istediklerini söyleyen Nejla Demir, “Talep ettiğimiz araştırma komisyonu ile yerellerde mümkün olduğunca kadınlarla buluşmalar gerçekleştirip, sürece dahil olmaları noktasında nasıl katkı sunabilecekleri konusunda deneyim ve tecrübelerini aktarmalarını istiyoruz" diye belirtti.
72 BAKAN YARDIMCISINDAN SADECE 3'Ü KADIN
Yürütülecek tartışmaların “eşit temsiliyet” çerçevesinde gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Nejla Demir, meclis çatısı altında kadın temsiliyetinin eksik olduğunu belirtti. Nejla Demir, "Meclis’te 18 bakanlık var, bunlardan sadece bir tane kadın. Yine 18 bakanın 72 yardımcısı arasında sadece 3 kadın bakan yardımcısı bulunuyor. Bu durum; Meclis çatısı altında da aslında kadınların ne kadar baskılandığını, geri planda tutulduğunu, süreçlere, karar mekanizmalarına dahil edilmediğinin açık ispatıdır. Biz bu zihniyetin bir an önce değişmesini istiyoruz" diye aktardı.
‘KADINLAR SÜRECE DAHİL EDİLMELİ’
Meclis’e sunulan önergenin tüm kadınlar için hayati bir ihtiyaç olduğunu ifade eden Nejla Demir "Hedefimiz kadınların bu sürece daha yoğun katılabileceği zeminlerin oluşturulmasıdır. Bunun için de gerekirse temel örgütlenme prensibimiz olan kapı kapı, her bir bireye doğrudan temas ile kadınları sürece dahil etmeliyiz” diye konuştu.