WAN - Üye ve eğitmenleri Kürtçe ders vermekten kaynaklı tutuklanan Nojîn Sosyal Kültür Derneği Sözcüsü Homer Feizî, "Kürtçe için direnmeye devam ediyoruz" dedi.
Rojhilat'ın Sine kenti ve köylerinde açtıkları kurslarla Kürtçe eğitim veren Nojîn Sosyal Kültür Derneği'nin (Nojîn Organizasyon) üye, yönetici ve eğitmenlerine yönelik rejim baskısı sürüyor. Dernek çalışmalarını yürütenler sık sık "İran ulusal güvenliğini tehlikeye atmak" ve "ulusal güvenliği tehdit etmek amacıyla grup kurmak" gibi suçlamalarla karşı karşıya. Bu suçlamayla derneğin üyesi Zara Muhammedî, 23 Mayıs 2019'da tutuklandı ve 6 ay 10 gün tutukluluğunun ardından kefaletle serbest bırakıldı. Yine derneğin üyelerinden Seywan Îbrahîmî, İdris Menberî, Soma Pûrmihemedî ile Sirwe Pourmohamedî de aynı suçlamalarla hapis cezasına çarptırıldı. Bazıları hakkında açılan davalarda ise 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezalar isteniyor.
'KÜRTÇEYİ İŞGALDEN KURTARMALIYIZ'
Baskıları Mezopotamya Ajansı'na (MA) Nojîn Sosyal Kültür Derneği Sözcüsü ve Eğitim Sorumlusu Homer Feizî, 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'nı kutlayarak, "Bu tür günler, Kürt ulusunun ve dilinin gündeme getirilmesi açısından çok önemlidir. Bu nedenle 15 Mayıs bizim için Kürt dilinin ulusal bayramı olarak kutsaldır. Bizler, Kürt dili üzerindeki işgalin ve zulmün boyutlarını her zaman dile getirmeye çalıştık. Bayram vesilesi ile söylemem gerekiyor ki Kürt dilini bu işgalin boyunduruğundan kurtarmadığımız sürece, Kürt düşüncesini de özgürleştiremeyiz" ifadelerini kullandı.
'KÜRTÇE İNKAR EDİLEMEZ'
İran'da da tıpkı Türkiye'de olduğu gibi Kürtçe yasaklanmaya çalışılmışsa da başarılı olamadığını söyleyen Feizî, "Mahabad'da Kürdistan Cumhuriyeti'nin kurulması, Pehlewi rejimine ve özellikle de İslam Cumhuriyeti'ne karşı Kürtlerin ayaklanmasıyla Kürt halkı dil haklarının daha fazla farkına vardı. Karşımızda bulunan ulus devletler Kürt dilini ve halkını inkar edemez. Ancak İran devleti Kürtçe öğrenim ve eğitimin tamamen yasaklanması yönünde pek çok engel koymuştur. Çünkü Rojhilat Kürtlerinin önemli bir kısmı büyük üniversitelerde eğitim görüyor. İran'da Kürtçeyi koruma ve geliştirme mücadelesi üniversitelerde başlamış ve önemli üniversitelerde çok sayıda Kürtçe dergi yayınlanmıştır. Bu durum Kürt öğrenciler arasında Kürtçe öğrenme ve Kürtçe eğitim alma isteğini genel bir talep haline getirmiştir" diye konuştu.
Rojilat'ta Kürtçenin eskisi gibi yasak olmadığını, Sine Kürdistan Üniversitesi'nde çeşitli eğitim merkezleri kurulduğunu, Kürdistan Üniversitesi'nde Kürtçe bölümü açıldığını belirten Feizî, devletin denetimi dışındaki alanlarda ise baskıların devam ettiğini kaydetti. Kendi derneklerini bu baskılara örnek gösteren Feizî, "Derneğimizin aldığı izinle Sine'nin köy ve kasabalarında Kürtçe dil eğitim merkezlerimiz vardı. Yine şehir ve köylerdeki Kürtçe öğretmenleri Kürt öğrencilere Kürt ideolojisini öğretmekle meşguldüler. Ancak 'jin, jiyan, azadî' devriminden sonra bir daha kurumumuzun ruhsatını uzatmadılar. Biz de siyasi bir karar alarak işgalci İran rejiminden ruhsatımızı uzatma talebinde bulunmama kararı aldık. Şu anda merkezlerimizde Kürtçe eğitim ve öğretimi yapıyoruz. İran eğitim sisteminin kaldırılmasını ve Kürtçe eğitimin kurulmasını açıkça talep ediyoruz. Bu nedenle işgalci rejim örgütümüze sert bir şekilde yaklaştı ve öğretmenlerimize ağır cezalar verdi" şeklinde konuştu.
ÇOK SAYIDA ÖĞRETMEN CEZA ALDI
"Jin, jiyan, azadî" eylemlerinden sonra çok sayıda öğretmene ağır cezalar verildiğini söyleyen Feizî, "Bunlardan biri 2,5 yıl sonra serbest bırakılan Zara Muhammedî'ydi. Yine bir 1 yıl cezaevinde kalan Seywan Ibrahimî'ydi. Bunlarla birlikte İdris Menberi'ye 2 yıl hapis cezası verildi. Soma Pûrmihemedî'ye verilen 5 yıl hapis cezası kaldırıldı. Sirwe Pourmohamedi ise şuanda kendisine verilen 5 yıllık hapis cezasını çekiyor. Bizler, Kürtçe için direnmeye devam ediyoruz" diye belirtti.
MA / Adnan Bilen