AMED -1 Mayıs'ta alanlara çıkan emekçiler, yoksulluğun savaşın sonucu olduğunu belirterek, Kürt sorununda çözüme dair sürecin ilerlemesi için de devletin adım atması gerektiğini söyledi.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipler Birliği (TTB) öncülüğünde birçok kentte 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamaları gerçekleştirildi. Kutlamanın yapıldığı kentlerden biri olan Amed'de binlerce kişi alanlarda taleplerini haykırdı. "Emeğin özgürlüğü ve demokratik toplum için 1 Mayıs'ta alanlardayız" şiarıyla yapılan mitingde, emek sömürüsüne itiraz edildi, savaşa ayrılan bütçeye tepki gösterildi ve Kürt sorunun demokratik çözümünün sahiplenilmesi mesajı verildi.
KAYYIM TAHRİBATLARI
Mitingde verilen mesajlara sahip çıkan alandaki emekçiler, Kürt Halkı Önderi Abdullah Öcalan'ın 27 Şubat'ta yaptığı, "Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı”nı sahiplendiklerini söyledi. Mikrofon uzattığımız emekçilerden Rewşan Karademir, emek mücadelesini sürdüreceklerini ifade ederek, "Biz emekçi, işçiler artık sistemin dayatmasıyla bir yere varılamayacağın farkındayız. Özellikle Kürdistan'da 8 yıllık kayyım sürecinde işçiler için büyük bir tahribat ortaya çıkmıştır. İnsanların ekmeği ve emeğiyle oynanmıştır" ifadelerini kullandı.
ÖCALAN’A ÖZGÜRLÜK TALEBİ
İşçilerin tek talebinin barış olduğunun altını çizen Rewşan Karademir, barışın olduğu yerde demokrasinin olduğunu, demokrasinin olduğu yerde de özgürlük olduğunu söyledi. Miting alanını, barışın mücadele ruhuyla doldurduklarını ifade eden Rewşan Karademir, "Biz işçiler olarak Sayın Abdullah Öcalan'ın 'Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı'nı destekliyoruz. Bu coşkuyla alanlardayız. Devletin de artık somut bir adım atması gerekiyor. Tecridi kırıp Sayın Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü sağlaması gerekiyor" diye konuştu.
'DEVLETİN ADIM ATMASI LAZIM'
Savaşa karşı barışı haykırmak için mitinge geldiğini aktaran Bedri Gülter, "Çünkü bu ülkede yıllardır sürdürülen savaşlarda en çok ezilen emekçilerdir. Bütün dünyadaki savaşlar emekçiyi sömürüyor. Çünkü bütün ülkelerin kaynakları savaşlara gider. Bunun için de savaşların mağdurları emekçiler olur. Bundan kaynaklı barış sürecine bir nebze de katkımız olacaksa sonun kadar destekçisi olacağız" dedi.
Başlayan sürecin Abdullah Öcalan'ın katkısı ve emeğiyle bu günlere ulaştığını vurgulayan Gülter, "Ama süreç tek taraflı yürüyor. Devletin artık bir adım atması lazım çünkü barış herkese lazım" dedi.
'SAVAŞ SONLARNIRSA EKONOMİ KALKINIR'
Savaşın en çok etkisini işçi ve halk üzerinde göstererek, büyük yoksulluklara sebep olduğunu kaydeden Mehmet Arancak, "Yoksullukta büyük trajedilere sebep olur. Devlet sürece dair sağduyulu yaklaşmalı ve bir adım atarak, bu savaşı sonlandırmalı. Savaş sonlanırsa ekonomi de kalkınır, herkes barış ve huzur içinde yaşar" diye belirtti.
Emekçilerin savaşın olumsuz koşullarından etkilenen kesimin başında geldiğini dile getiren Deniz Köçeroğlu, bir an önce barışın ve kardeşliğin sağlanması temennisini dile getirdi.