Gelecek Partili Torun: Demokratik sistemi güçlendirmekle sorun çözülebilir

img
ANKARA - Gelecek Partisi Milletvekili Kani Torun, Kürt sorununun Kürtlerin taleplerinin dikkate alınması ve demokratik sistemin güçlendirilmesiyle çözülebileceğini vurguladı. Torun, “silah bırakma” noktasında hukuki düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi. 
 
Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze derinleştirilen inkar politikaları, Kürt sorununun daha da büyümesi ve uluslararası bir boyuta evrilmesine neden oldu. Kimi dönemler çözüm için başlatılan girişimler ise, iktidarların sorunu araçsallaştırmasından kaynaklı sonuç vermedi. 1 Ekim'de Meclis açılışı sonrası çözüme dair tartışmalar yeniden başladı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan, bu kapsamda iki kez İmralı Adası'nda bulunan cezaevinde tecrit altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüştü. Görüşmeler sonrası Abdullah Öcalan’dan "tarihi bir açıklama" yapılacağı deklere edildi. 
 
Gelecek Partisi Bursa Milletvekili Kani Torun, yeni süreç tartışmalarına dair Mezopotamya Ajansı'nın (MA) sorularını yanıtladı. 
 
İktidar, uzun bir süredir Kürt sorununu "silah sorununa" indirgeyen bir yaklaşım sergiliyor. Muhalefet de sorunu "Kürt sorunu" olarak tariflese de çözüm ortaya koymuyor. Siz sorunu nasıl tanımlıyorsunuz?
 
Türkiye’de bir Kürt sorunu var. Kürt vatandaşlarımız bir sorun var diyorsa sorun var demektir. Bu sorunu çözmek istiyorsanız bu vatandaşlarımızın taleplerini dikkate almanız lazım. Kimliğin inkarı, anadil konusundaki talepler… Genel olarak kültürel talepler yoğunlaşıyor. Anayasal vatandaşlık konusunda bu konularda adımlar atılması isteniyor. Bir de 'terör' sorunu var. Silah, Türkiye’nin demokratikleşmesinin önünde bir engel. Silah olduğu sürece Türkiye’de otokratik yönetim kurmak isteyen, vesayet rejimi kurmak isteyenlerin eline bir mazeret vermiş oluruz. Bu mazeret de 'Türkiye’de sürekli bir beka sorunumuz var.' Bu beka sorunun sebebi de silah.
 
Bahsettiğiniz kesimler silahı 'beka' sorunu olarak görüp kendi lehlerine mi kullanıyor?
 
Kullanışlı bir alet olarak görülüyor. Eğer silah tamamıyla ortadan kalkarsa, yani örgüt silah bırakırsa ve bu anlamda tasfiye olursa silah aradan çıktığı anda ben Türkiye’nin olumlu yöne gideceğini düşünüyorum. Çünkü bir kere silahı mazeret olarak gösterenlerin elinden mazeret kalkacak. Kürt sorununda bir takım ‘terör’ gerekçeleri ile Kürt sorunun çözülmesine direnenlerin elinde bir gerekçe kalmaz. Dolasıyla silahın aradan çıkması çok önemlidir. İmralı Heyeti’nin çalışmaları ve beklediğimiz açıklama, eğer gelirse ve bu açıklamanın gereğini örgüt yerine getirirse, Türkiye’de silah bir yöntem olarak aradan çıkarsa, bütün bu sorunlar demokratik ortamda, özgürce konuşulursa o zaman elinde silah mazereti olanların direnmesi fazla olmaz. Dolasıyla demokratikleşmeye büyük katkısı olur.
 
PKK, silah bırakmanın ortamının yaratılması gerektiğine vurgu yapıyor. Haklar noktasında adımlar atılmasını belirtiyor. Yine "güvence" vurgusu var. Silah bırakmanın ortamı nasıl oluşturulur?
 
Örgüt silahlı mücadele ile yapabileceğinin azamisini yaptı. Bu nedenle herhangi bir ön şart ileri sürmeden, bence silah bırakması gerekiyor. Bunun sonrasında güvence demokratik sistemdir. Türkiye’de demokratik sistemin güçlendirmektir. Bu olduğu ölçüde, bu sorunlar da çözülecektir. Ancak silahı bırakanlar için hukuki düzenlemeler yapılmalıdır.
 
Nasıl bir düzenleme yapılmalı?
 
Devlet pazarlık yapmıyor. 'Silahı bırakın, sonra konuşalım’ diyor. Silah ile elde edebileceğinin çok fazlasını silahsız, demokratik yol ile elde edebilir. Silah olmaz ise krimanalize edilebilecek bir şey de olmaz ve konuşularak çözülür. Silah aradan çıktıktan sonra kriminalize etmek isteyen de edemez. Bu gerekçeyi ellerinden almamız lazım.
 
PKK koşulsuz bir şekilde silah bıraktı diyelim. İktidar ya da devletin sonrasında demokratik yol ve yöntemler ile bu sorunun çözümü için adım atacağına inanıyor musunuz? Böyle bir hazırlığı var mı?
 
 
Denklemin bir tarafı değişirse diğer tarafı da değişmek zorunda kalacak. O zaman iktidar da kendi içinde bunu tartışmaya açacak. Muhalefet de gündeme getirecek. 
 
Adım atmak zorunda kalacak. Şu anda var olan halin devam etmesi halinde bunun olma ihtimali de yok. Ama önce bir durumu değiştirelim, denklemin bir tarafı değişirse diğer tarafı değişmek zorunda kalacak. O zaman iktidar da kendi içinde bunu tartışmaya açacak. Muhalefet de gündeme getirecek. Elinde mazeret kalmayacak bu antidemokratik uygulamalar için.
 
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de yeni süreç tartışmalarının başında Ortadoğu'daki gelişmelere işaret etti. Bahçeli'nin uzattığı elin de bu gelişmelerle bağlantılı olduğu belirtildi. Ortadoğu'da nasıl bir değişim görüyorsunuz? 
 
Bu el öncesinde ABD’de yeni başkan henüz seçilmemişti. Sonrasında Trump’ın kazanması ile bölgede daha büyük sıkıntıların çıkacağı artık aşikar hale geldi. Türkiye de kendi iç sorununu bir an önce çözmesi gerektiğini anladı, ortaya bu çıktı. Ayrıca Suriye’deki rejim değişikliği yeni bir dizaynın önünü açtı. Bu adımla uluslararası güçlerin bölgede operasyon yapma ihtimalini azaltmak istendi. Trump'un söylediklerine bakarsak bölgeyi ciddi bir sıkıntının beklediğini söyleyebiliriz. Bu açıdan bu barış girişimi, Türkiye’de iç cephenin güçlendirilmesi ve bölgede elinin daha da güçlenmesi anlamına da geliyor. Bu Türkler için de Kürtler için de bölge halkları için de iyi bir şey. Bize dışardan bir fırtına yaklaşıyor.
 
Türkiye’ye karşı bir tehdit var mı?
 
Şu anda yok ama bu yeni sistem dünyada güçlü otokratik rejimlerin önünü açıyor. Bu, bölgedeki demokratik yapıları da tehdit eder hale gelebilir. O açıdan bölgedeki halkların kendi aralarındaki dayanışmayı sağlamaları, gelen fırtınaya karşı bir direnç oluşturabileceğini düşünüyorum.
 
Bir yandan çözüm tartışmaları diğer yandan kayyım uygulamaları sürüyor. Bu ikisi bir arada nasıl olabilir? Devletin içinde çözüm istemeyen ve kayyım atamaya devam edilmesini isteyen odaklar mı var yoksa bu durum iktidarın genel politikası mı?
 
İktidar zaten geçen seçim döneminde de bu seçim döneminde de kayyım politikasına devam etme niyetindeydi. Bahçeli’nin başlattığı süreç bunu biraz firenledi. Ama devam etme niyetindeler. Burada şöyle bir amaç görüyorum; AK Parti bir önceki süreçte, oy kaybettiği için batıdakilere ‘taviz vermiyoruz’  görüntüsü vermek istiyor. İç siyasete dönük bir hamle bu.
 
Bu durum çözüm tartışmalarını zehirleyip, iktidarın samimiyetini daha da sorgulatmaz mı? 
 
 
 Bir taraftan süreç devam ederken bir taraftan baskıcı uygulamaların yapılmasının doğru olmadığını söylüyoruz. Sürece de zarar verebilecek bir şey. 
 
Şu anlamda zarar verebilir; doğudaki kitlelerde hoşnutsuzluğa yol açacak. Süreci baltalamak isteyenlere koz verebilir. Onun için Meclis’te buna karşı olduğumuzu söyledik. Bir taraftan süreç devam ederken bir taraftan baskıcı uygulamaların yapılmasının doğru olmadığını söylüyoruz. Sürece de zarar verebilecek bir şey. Umarım daha fazla devam etmez.
 
 Abdullah Öcalan ile İmralı Heyeti iki kez görüştü. Öcalan'dan ilk görüşme sonrası "Sorunu çatışma zemininden hukuki ve siyasi zemine çekebilirim, bu güce sahibim” mesajı geldi. Öcalan’ın mesajlarını nasıl değerlendirdiniz? 
 
Öcalan’ın bu sürece ciddi katkı verebileceğini düşünüyorum.
 
Abdullah Öcalan mesajlarında “Ya benim çözümüm ya ABD’nin?” vurgusu da öne çıkan başlıklardandı. Sizce Öcalan bu mesajla neye işaret ediyor? 
 
Söylenen şey ve benim anladığım; Kürtlerin, Arapların ve Türklerin barış içinde yaşayacağı, aralarındaki sorunları demokratik yollar ile halledebilecekleri yeni bir iklim. Diğer yandan ABD’nin tek çözümü vardır, İsrail’in güvenliği. ABD’nin İsrail dışında bölgede herhangi bir kırmızı çizgisi yok. İsrail’in güvenliği için Türkler ile Kürtleri, Türkler ile Arapları, Araplar ile Kürtleri çarpıştırabilir. Onlar için yüzbinlerce, milyonlarca insanın ölmesinin bir kıymeti de yok. Dolasıyla bir bölge insanı olarak, Türkler, Kürtler ve Araplar ile aklımızı başımıza alıp kendi aramızdaki barışçıl bir şekilde çözersek, o zaman ABD de bizi birbirimize düşürüp bölgede kan dökemez.
 
 Kürt-Türk ittifakı da önemli mesajlardandı. Bu ittifak vurgusuna dair neler söylersiniz? 
 
 
Cumhuriyet kurulduktan sonra Türk-Kürt ittifakı, bir takım uygulamalarla zedelendi. Ama sosyolojik olarak devam ediyor. Halklar arasında bir sorun yok. Alta bir sorun yok. 
 
Türklerin Anadolu’ya girmesi ile beraber Kürtler ile Türkler arasında bir ittifak kuruldu. Daha sonra güçlendirildi. Bu ittifak zaten cumhuriyeti kurdu. Cumhuriyet kurulduktan sonra bir takım uygulamalar bunu zedeledi. Ama sosyolojik olarak devam ediyor. Halklar arasında bir sorun yok. Alta bir sorun yok. Yukarıyı hal edersek bu ittifak güçlenmiş olur. Küresel güçler her zaman buna karşı çalışabilir. Ancak buna rağmen yapılabilir. Her zaman vardı küresel güçler. Önemli olan biz doğruyu yapalım. Onlar ne düşünüyorsa düşünsün. Karşısında durabiliriz.
 
Türkiye ve içteki çözüm tartışmalarıyla yakından ilgisi bulunan Suriye'de de yeni bir düzen kuruluyor. Buradaki sürece dair ne öngörüyorsunuz? 
 
Suriye, Fransızların domainde kalmış bir bölge. İngilizler de Ortadoğu’da her yerde. Geçmiş birikimleri nedeniyle bilgi sahibiler. Etkinlikleri vardır. Her zaman bu bilgilerini, birikimlerini ABD ile birlikte kullanırlar. Bölgede ABD’den bağımsız bir İngiliz  politikası yoktur. İngilizler, ABD ile birlikte çalışırlar. İngilizlerden çok şu anda Suriye’de ne yapılmalı? Bunu konuşmalıyız. Suriye’de bulunan unsurların; Kürtlerin, Türkmenlerin, Arapların ile Alevilerin, Sünnilerin ve Hristiyanların hepsini kapsayan demokratik bir cumhuriyet kurulmalı. Bu konuda bir niyet var. Şam yönetimi ile Rojava arasında görüşmeler devam ediyor. Dolasıyla burada Suriye’nin bütünlüğünün korunacağı ve bölge halklarının da içinde olduğu bir birliktelik olacağı kanaatindeyim. Kürtlerin de içinde olduğu bir birlikteliğin olabileceğini düşünüyorum. Orada neler olup bittiğini çok bilmiyorum ama Türkiye’deki süreç ile de bağlantılı olacağını düşünüyorum.
 
Kürtler ve Dürzilerin kendi bölgelerinde kendilerini yönetme talebi var. Nasıl bir modelle sorunlar çözülebilir? 
 
 
: Suriye'de yerel yönetimlerin güçlendirildiği, dilin ve kültürel zenginliklerin güvence altına alındığı yeni bir model kurulabilir. Buna da Suriyelilerin karar vermesi gerekiyor. 
 
Suriye’de Kürtlerin yarısından fazlası kuzeyde yaşamıyor. Şam ve Halep civarında yaşıyor. Ya da başka yerde yaşıyorlar. Dürziler de öyle. Federal bir yapı çok konuşulan bir konu değil. Yerel yönetimlerin güçlendirildiği, dilin ve kültürel zenginliklerin güvence altına alındığı yeni bir model kurulabilir. Büyük bir çatışma beklemiyorum. Bütün Suriye’yi kapsayan, insanların etnik, dini ya da kültürel haklarını garanti altına alan yeni bir anayasa ile bu mümkün. Buna da Suriyelilerin karar vermesi gerektiğini düşünüyorum.
 
 Türkiye bahsettiğiniz modele karşı nasıl bir tutum alır? 
 
Özerklik veya federasyon değil, ama anayasal vatandaşlık zaten Türkiye’nin talepleri ve karşı değil. Bir birleşik Suriye’nin hem bölgeye hem de Türkiye’ye büyük faydası vardır. Dolasıyla burada mümkün olduğu kadar olumlu bir rol oynayabileceğini düşünüyorum.
 
 Çözüm tartışmalarında Meclis'te de bir komisyonun kurulması talebi var. Bu komisyonun yararı olur mu?
 
Bence bu doğru bir öneri değil. Bu tür konular komisyona havale edilmez. Bu tür görüşmeler genelde daha ketumiyet içinde ve belli aktörlerin yürüttüğü görüşmelerdir. Meclis’in devreye gireceği zaman gelecek. Nasıl? Bir anlaşma olduktan sonra silahı bırakanlara yönelik bir takım hukuki şeylerde Meclis’in devreye girmesi, yasa çıkarması gerekir. Meclis bu zaman devreye girer. Komisyon, bu tür süreçlerde çok işe yarayan şeyler değil.
 
Sorunun çözümü noktasında partiniz hangi pozisyonda duruyor? 
 
Biz bu süreci başından beri destekledik. Bu sürecin başarıya ulaşması en büyük dileğimizdir. Bu konularda, Meclis’te her türlü desteği vermeye hazırız.
 
MA / Mehmet Aslan 

Diğer başlıklar

14:10 Wan’da kadınlardan yürüyüş CANLI
14:05 Bakırhan: Çağrının ciddiyetine uygun bir formül bulunsun
13:12 Kesintilere tepki gösterip çocukları okula göndermediler
12:44 Bakırhan: Yeni bir başlangıcın eşiğindeyiz YENİLENDİ
12:19 İmamoğlu’nun avukatı: YÖK siyasi saiklerle devreye konuldu
11:15 QSD: Tüm cephelerde saldırılar püskürtüldü
11:08 DBP Kadın Meclisi 11 kentte atölyeler düzenleyecek
11:02 Sibirya soğukları yerini sıcak havaya bırakacak
11:01 Abdullah Öcalan’ın avukatlarından görüşme başvurusu
10:48 Ukrayna-Rusya barışı: BM, ABD'nin karar tasarısını kabul etti
10:24 Güney Kore'de otoyol inşaatı çöktü: 4 ölü, 6 yaralı
10:07 'Yenidoğan Çetesi' davasında tahliyeye itiraz
09:36 'İstihbari bilgi' delil, WhatsApp ise 'örgütsel ilişki' sayıldı
09:32 Ağabeyi anlattı: Mehmet Yavuzel'in yaşı küçük yüreği büyüktü
09:31 Çocuklar tecavüze uğradı, tehditle fuhuşa sürüklendi
09:18 Gelecek Partili Torun: Demokratik sistemi güçlendirmekle sorun çözülebilir
09:15 Berwari: Heyetin ziyareti Kürt ilişkilerinde yeni bir sürecin başlangıcı
09:11 Nesrin Nas: İktidarın saldırılarılarına karşı muhalefet birleşmeli
09:11 Şirnex'te 11 bölgeye giriş yasaklandı
09:10 'İktidarın sözü ve pratiği çelişiyor'
09:07 Süryani başkan: Yeni sürece hepimiz sahip çıkmalıyız
09:06 Mahkemeden polisi aklama kararı: İleride suç işlemeye çekinir!
09:05 'Epochi düne ve bugüne ışık tutuyor'
09:01 Beykoz Belediyesi'ne konser soruşturması
09:00 25 ŞUBAT 2025 GÜNDEMİ
08:35 Meteoroloji'den sağanak ve kar uyarısı
24/02/2025
23:57 Trump ile Macron'dan Ukrayna gündemli ortak açıklama
23:52 Akdeniz’de gençlerden eylem
23:32 İzettin Tekmen 30 yılın ardından tahliye edildi
23:15 35 siyasi parti ve güç: Bileşenlerin dahil edilmediği ulusal kongre sonuçsuz kalacaktır
22:33 ‘Dünya genelinde dakikada dört kadına meme kanseri teşhisi konuyor’
21:58 Narin Güran cinayetinde 3 sanığın duruşması 20 Mart’a görülecek
21:50 19 barodan kayyım tepkisi: Yetkilileri sorumlu davranmaya çağırıyoruz
20:55 BM'deki Ukrayna tasarısına ABD'den 'hayır' oyu
20:38 Besê Hozat: Önder Apo’nun açıklaması görüntülü olmalı, aksini kabul etmeyiz
19:56 İngiltere'den Rusya'ya 100’den fazla yaptırım kararı
19:48 Yenidoğan Çetesi davasında 4 tahliye
19:14 Uşak’ta çıkan yangında bir kişi yaşamını yitirdi
18:35 Antalya’da göçük: 1 işçi yaralandı
18:17 DFG: Cengiz Altun'dan Egîd Roj'a hakikatleri yazmaya devam ediyoruz
17:31 ABD’de refakatçisiz göçmen çocuklar sınır dışı edilecek
17:23 Bafil Talabani: Halkı siyasi çatışmalardan uzak tutmaya çalışıyoruz
17:17 Almanya'da seçimin galibi Merz’den Netenyahu açıklaması
17:08 Yönetmen Sinan Çetin'e soruşturma
16:38 Pınar Zorlu'nun katledilmesine dair davada tanıklar dinlendi
16:16 3 ilçede kayyım protestosu: Hırsızları göndereceğiz
15:52 Amed ve Botanlı kadınlardan 8 Mart etkinliği
15:30 Aliağa Termik Santrali'nin kapatılması için başvuru
15:22 Seyhan Belediyesi'nde işçiler eylemde
15:01 'Yoksulluk' raporu: Kadınlar temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor
14:52 Serhat’ta 8 Mart startı: Onurlu barışı kadınlar getirecek
14:18 Qaxizman'da kayyıma karşı yürüyüş
14:09 Ankara Tabip Odası: Dr. Çelik göreve iade edilmeli
14:03 32 yıllık tutsağın tahliyesi kurul toplanmadan engellendi
13:53 Birçok kentte protesto: HDK bir arada yaşamın zeminidir
13:48 Restorandakiler rehin alındı: 1 kişi vuruldu
13:40 Eşbaşkanlardan ilk tepki: Mücadele her alanda sürecek
13:36 Cengiz Altun anıldı: Hakikatler katledilemez
13:32 Gazeteci Kanbal hakkında soruşturma
13:31 Qers Barosu: Kayyım ataması kabul edilemez
13:12 DEM Partili Senem Eriş serbest
12:06 DEM Parti'den 3'üncü İmralı görüşmesi açıklaması
11:31 Koçyiğit'ten kayyım tepkisi: Cüppelerinizi çıkarıp aday olun
11:22 Tutuklama gerekçesi: Sosyalistleri bir araya getirmek
10:58 Çayırlılar ağaç kıyımına karşı şantiye kapısına dayandı
10:39 Yazar Sevim Belli hayatını kaybetti
10:19 Sıcaklıklar düşecek
09:57 Xwebûn'un bu haftaki manşeti 'Çöktürme Planı'
09:50 Şirnex’te özel savaş: Uzman çavuşların da olduğu ‘fuhuş çetesi’
09:39 CHP'den Qaxizman'a kayyım atanmasına tepki
09:22 11 ayda 12 belediyeye kayyım atandı
09:19 DEM Parti: Halk iradesinden korkanlar yine devrede
09:02 Valilik kültür merkezine el koydu: 15 tiyatro grubu evsiz kalacak
09:01 Taciz ve tehdit: Whatsapp mesajları ve CİMER şikayetiyle ortaya çıktı
09:00 24 ŞUBAT 2025 GÜNDEMİ
03:35 Qaxizman Belediyesi'ne kayyım atandı
23/02/2025
23:36 İsrail ordusu ve Hamas’tan açıklamalar
23:08 Ukrayna için 6 Mart’ta zirve düzenlenecek
23:00 Almanya seçimi: Merz CDU/CSU’nun zaferini ilan etti, AfD ise ikinci
22:50 Türkiye Binarê Qendîl’e saldırdı
22:47 Tülay Hatimoğulları: 81 ilde Öcalan’ı anlatacağız
22:09 TAJÊ’den DAİŞ’lilerin ‘affına’ karşı kampanya: Yasayı durdurun
21:43 Akdeniz’de gençlerin kayyım protestosu sürüyor
21:00 Semsûr’da ‘çîrok û stran’ gecesi
20:10 Kenanoğlu: Bu süreci atlatabilmenin yolu HDK’yi sahiplenmekten geçer
19:19 AKP’nin yeni yönetimi belli oldu
19:07 Başsavcılıktan Borsa İstanbul haberlerine soruşturma
18:55 Pasur’da yapılması planlanan GES için inceleme
18:50 Amedspor sahasında 4 farkla kazandı
18:30 Zelenski: Gerekirse istifa ederim
17:41 Amed’den seslendiler: Komplocular kaybedecek HDK kazanacak
17:29 Türkdoğan: Abdullah Öcalan’ın görüntülü mesajı mümkün, mevzuat var
17:08 Qaxizman’da esnaf ziyareti: Halk belediyesine sahip çıkacak
16:47 Mêrdîn, İzmir ve Antalya'da anadil etkinlikleri
16:43 Bêlave köyü bombalandı
16:40 Amed’de 8 Mart etkinlikleri
16:30 Talabani: Barış süreci müzakere gerektiriyor
15:39 Öztürk: Öcalan’ın özgürlüğünün zamanı geldi
14:28 İstanbul Barosu Başkanı: Tanıdığımız tek üstünlük hukuk
14:12 Birçok kentte HDK tepkisi: Karar hukuk felaketidir
13:25 Otopark diye başladılar AVM'ye dönüştürdüler
13:01 AKP kongresi: Erdoğan TÜSİAD’ı tehdit etti
12:54 İSİG: 11 yılda 2 bin 664 genç işçi yaşamını yitirdi
12:52 Bakırhan: Öcalan’ın tarihi çağrısıyla yol haritası ortaya konulacak
12:14 Özel’den Bolu yangını açıklaması: Bilirkişi heyetini savcılık görevlendirmiş
10:44 Dera’da toplu mezar bulundu
10:16 Peru’da alışveriş merkezi çöktü: 8 ölü, 80 yaralı
10:09 600'den fazla Filistinlinin serbest bırakılması süresiz olarak ertelendi
09:45 Meteoroloji’den kar, fırtına ve buzlanma uyarısı
09:21 Bakanın bahsettiği 'mevzuat' İmralı'da işlemiyor
09:20 Türkiye’nin saldırıları 41 binden fazla insanı susuz bıraktı
09:08 Mahkeme kararlarıyla çöken 'taktik' yeniden devrede
09:07 Gazetecilerin katledilmesine karşı sessizliğe tepki
09:04 33 yıldır failleri bulunmadı: O da ardılları da korkmadı
09:00 Jin dergi ‘anadil’ manşetiyle yayında
09:00 23 ŞUBAT 2025 GÜNDEMİ
07:43 Mêrdîn'de silahlı kavga: 3 ölü, 10 yaralı
22/02/2025
23:10 Amed’de Anadil Günü konseri
22:11 CHP'den 'diploma' açıklaması
20:59 Çanakkale'de kayyım ve HDK protestosu
19:39 Egîdê Cimo Müzik Okulu'ndan çocuk atölyesi
19:35 Konya’da 8 Mart etkinliği
19:02 Wan kayyımı otobüsleri polise tahsis etti
18:55 Şengal’de fermanda katledilenler toprağa verildi
18:35 Qaxizman'da polisler yolları toprakla kapattı
18:17 Boş arazide bebek cesedi bulundu
17:52 İstanbul Barosu Başkanı Kaboğlu: Fezleke haberi asılsız
17:35 Yazar Laleş: Kürtçe eğitim ve kamu dili olmalı
17:18 Ankara'da gözaltı ve tutuklamalar protesto edildi
16:46 Foça’da kayyımlar ve tutuklamalar protesto edildi
16:40 'Ülker Güzelyüz hayvan toplatılmalarına direndiği için hedef gösterildi'
16:29 Alevi Sivil İnisiyatifi: Suriye'de insanlık dışı uygulamalara son verilsin
16:17 Wan Kadın Plaformu: Ne saldırılarınız, ne şiddetiniz bizi yıldıramaz
15:04 ‘Hasta mahpuslar tahliye edilsin’
14:55 Amed’de Kürtçe'ye statü yürüyüşü: Dilimizi her yerde konuşalım
14:27 Emekçiler taleplerini anadillerinde haykırdılar
14:19 İzmir'de anadil etkinliği
14:06 32 yıldır failleri bulunmadı
13:53 Kubat Talabani: Kürt sorununun çözümü konusunda ciddi bir irade var
13:45 İdam cezası verilen 3 Kürt kadın için harekete geçme çağrısı
13:25 8 Mart’ın startı Mîdyad’da verildi: Mücadeleyi kadın hakikatiyle öreceğiz
13:10 Cumartesi Annesi Yıldız: 30 yıldır oğlumu ve adaleti arıyorum
13:05 İmamoğlu hakkında diploma soruşturması
12:42 Yayla Kızılkaya'nın taziyesine ziyaret
12:42 ABD Genelkurmay Başkanı görevden alındı
12:30 Söke’de kağıt fabrikasında yangın
12:10 Bakırhan: Öcalan'ın toplum ile buluşma koşulları oluşturulmalı
11:49 Tülay Hatimoğulları: Tarihi açıklama Şubat sonu yapılabilir
11:45 DBP: Saldırılara karşı ortak mücadeleyi büyüteceğiz
11:44 Almanya yarın sandık başına gidiyor